Prin Hotărârea de Guvern nr.7/08.06.2022 salariații OMV Petrom pot achiziționa doar 1% din valoarea capitalului social al societătii înregistrat la data vânzării. Acest fapt nu împlinește obligația impusă prin Decizia civilă nr. 2370/08.05.2019 a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1442/2/2015, prin care Statul Român este obligat să faciliteze vânzarea, în mod direct, către foștii salariati PETROM, a unui pachet de actiuni de 8%.
Deputatul AUR Arges, generalul Mircia Chelaru, a înaintat către ministrul Energiei, Virgil Daniel Popescu, interpelarea nr 106/22.06.2022 prin care solicită clarificări privind:
– considerentele ce au stat la baza pentru aprobarea cotei ce urmează a fi achiziționată de către foștii salariați ai Societății ”OMV Petrom” S.A.
– limitarea dreptului salariaților de a achiziționa doar 1% din acțiuni
– care este orizontul de timp preconizat de către Ministerul Energiei pentru a vinde acțiunile către S.N.P ”Petrom” S.A. București, până la incidența de 8% din capitalul social, asa cum precede decizia ICCJ.
– lipsa menționării în HG a faptului că angajații trebuie să primească despăgubiri de 1000 de lei pe zi de întarziere de la decizia civilă pronunțată în 08.05.2019.
“După aproape douăzeci de ani de asteptări, foștii angajați Petrom sunt tratați cu indiferență, timp în care directorii de la OMV Petrom își acordă dividende speciale de aproape 2,55 miliarde de lei. Este o nedreptate la care sunt supuși acești oameni si pentru care mă simt obligat să iau atitudine.” – a declarat deputatul AUR Argeș, Mircia Chelaru.