ASOCIAȚIA OAMENILOR DE AFACERI ARGEȘ – propuneri pentru măsurile anunțate de Guvernul României

aoa

Asociația Oamenilor de Afaceri Argeș înaintează Guvernul României, în contextul pachetului de măsuri fiscal-bugetare anunțate, o serie de propuneri, pe care le consideră oportune si totodata echitabile.

„1. Pachetul de reforme avut în vedere pentru echillibrarea bugetului de stat și menținerea lui în limitele convenite cu instituțiile internaționale, trebuie să se realizeze prin efortul comun al sectorului bugetar și al mediului de afaceri.

Prin urmare, mediul de afaceri așteaptă în condiții de transparență impactul fiscal-bugetar real al măsurilor de reașezare a cheltuielilor bugetare precum și pe cel al creșterilor de impozite și taxe în zona veniturilor bugetare. Din primele evaluări estimăm ca sarcina re-echilibrarii bugetare va fi de cca 80% în zona mediului de afaceri (contribuabililor) și de doar 20% în zona bugetară.

  1. Mediul de afaceri înțelege rațiunea eliminării unor facilități fiscale din anumite domenii, dar în acel efort comun ar trebui ca sectorul bugetar să-și redimensioneze o serie de cheltuieile publice (restructurarea aparatului bugetar propriu, reforma adiministrativă, reducerea impactului bugetar aferent pensiilor speciale, prioritizarea realizării unor investiții și eliminarea risipei bugetare).
  2. Creșterea fiscalității prin impunerea unui impozit minim de 1% din cifra de afaceri în cazul societăților cu o cifră de afaceri de peste 50 mil. Euro va conduce de fapt în anumite domenii (ex: distribuției de bunuri alimentare, nealimentare, farmaceutice, energie) la echivalentul unei rate de impozit pe profit de peste 25-30%, stiut fiind că în aceste domenii de activitate rata medie a profitului brut este sub 4%. Aplicarea acestui impozit suplimentar pe piețele reglementate poate conduce la blocarea activității sau introducerea ulterioară a unor forme de subvenționare a consumatorului final, deci un efort bugetar suplimentar.
  3. Majorarea salariului minim trebuie să se facă într-o manieră predictibilă și anunțată cu o perioadă rezonabilă în avans și nu de la o lună la alta. Creșterea acestuia va conduce automat la majorarea salariilor din sectorul bugetar, acestea fiind direct corelate / multipli ai salariului minim. La final, prin această majorare a salariului minim, vom fi în situația unui efort bugetar suplimentar (plus de cheltuieli) și mai puțin în situația unor venituri suplimentare colectate la bugetul de stat, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat.”, a transmis Consiliul Director al AOA Argeș.
Comentează prin Facebook:

Share this post

1 Reply to “ASOCIAȚIA OAMENILOR DE AFACERI ARGEȘ – propuneri pentru măsurile anunțate de Guvernul României”

  1. Bună ziua sunt intresantă pt post stvuitor pitești ,curs să mă învățați. Rog seriozitate maximă, vă muLțumesc nr 07307 49 325.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top