3 martie – Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și a auzului

Untitled

Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului se marchează, anual, la 3 martie, şi urmăreşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa auzului şi prevenirea diagnosticării târzii a deficienţelor de auz. Această dată a fost stabilită cu prilejul primei Conferinţe internaţionale privind prevenirea deprecierii auzului şi restabilirea acestuia, care a avut loc în anul 2007.

În fiecare an, Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului abordează o temă şi activităţi specifice, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi partenerii săi.
Data de 3 martie – a treia zi din cea de-a treia lună a anului – a fost aleasă datorită formei numerelor 3.3, reprezentative pentru cele două urechi. Urechea, organul auzului, este unul dintre cele mai importante organe senzoriene, care recepţionează excitaţiile din mediul înconjurător. Auzul joacă rolul deosebit de important în procesul comunicării dintre oameni. În lipsa acestuia nu ar exista nici vorbire, nici muzică, iar comunicarea ar fi mult mai săracă. 

În 2021, a fost lansat și primul raport mondial privind protecția sănătății urechii și auzului.
Potrivit acestui raport, aproape 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume, sau una din patru persoane, vor trăi cu un anumit grad de pierdere a auzului, până în anul 2050. Mai mult, cel puțin 700 de milioane dintre aceste persoane vor avea nevoie de acces la servicii de îngrijire a urechii și a auzului și la alte servicii de reabilitare, cu excepția cazului în care se iau măsuri.
„Abilitatea noastră de a auzi este prețioasă. Hipoacuzia netratată poate avea un impact devastator asupra capacității oamenilor de a comunica, de a studia și de a-și câștiga existența. De asemenea, poate avea un impact asupra sănătății mintale a oamenilor și a capacității lor de a susține relații”, afirmă dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
În document se mai arată că lipsa de informații exacte și atitudinile stigmatizante față de bolile urechii și pierderea auzului limitează adesea oamenii de la accesarea îngrijirii pentru aceste afecțiuni.
Raportul mai arată că la copii, aproape 60% din pierderea auzului poate fi prevenită prin măsuri precum imunizarea pentru prevenirea rubeolei și meningitei, îmbunătățirea îngrijirii materne și neonatale și screening-ul și gestionarea timpurie a otitei medii, boli inflamatorii ale urechii medii.
Şi asta în timp ce la adulți, controlul zgomotului, ascultarea în condiții de siguranță și supravegherea medicamentelor ototoxice, împreună cu o bună igienă a urechilor, pot contribui la menținerea unui auz bun și la reducerea potențialului de pierdere a auzului.

TE GÂNDEȘTI VREODATĂ CÂT DE BINE AUZI? VIAȚA TA SE POATE SCHIMBA PRINTR-UN SIMPLU TEST!
Fă-ți o programare la cel mai apropiat specialist acustician din Pitești și află cât de bine stai cu auzul!

VINO. TESTEAZĂ-TE. AFLĂ CUM STAI CU AUZUL.

Nu mai aștepta!
Tel.: 0770.107.761 sau intră pe www.newsound.ro și găsește cel mai potrivit aparat auditiv

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!