Aici poți descărca Declarația pe proprie răspundere, Adeverința pentru angajatori și Declarația pentru persoane la intrarea în țară. Aceste documente sunt cele oficiale, aflate în vigoare în aceasta perioadă, conform Ordonanțelor Militare.
Cum te poți proteja?
Momentan nu există un vaccin preventiv pentru coronavirusul care cauzează COVID-19. Cea mai sigură metodă de evitare a infecției este să evitați expunerea la virus prin limitarea contactului cu alte persoane sau autoizolare (așa-numitele metode de distanțare socială).
Virusul se răspândește mai ales de la om la om:
- Între persoane care se află în contact direct (sub 1,5 m)
- Prin picături respiratorii produse de o persoană infectată care strănută sau care tușește. Aceste picături microscopice pot ajunge în gura sau nasul persoanelor aflate în apropiere sau pot fi inhalate direct în plămâni.
Măsuri preventive:
- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ați fost în locații publice sau după ce ați strănutat, tușit sau v-ați suflat nasul.
- Dacă nu aveți posibilitatea de a vă spăla pe mâini, folosiți un dezinfectant cu cel puțin 60% alcool. Acoperiți toată suprafața mâinilor și frecați mâinile până sunt uscate.
- Evitați să vă atingeți fața, în special gura nasul sau ochii cu mâinile murdare.
- Evitați contactul apropiat cu persoane care prezintă simptome respiratorii
- Distanțați-vă social de alte persoane, mai ales dacă COVID-19 se răspândește în comunitatea dumneavoastră. Acest lucru e în special important pentru persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire gravă.
- Purtați mască în preajma altor persoane.
Luați măsuri pentru a îi proteja pe alții:
- Stați acasă dacă sunteți bolnav.
- Dacă prezentați simptome specifice (tuse seacă repetată, febră, dificultăți în respirare), contactați-vă medicul de familie pentru stabilirea posibilității infecției și pentru stabilirea testării pentru noul coronavirus la domiciliu. Pentru urgențe apelați numărul de urgență 112 și menționați simptomele dumneavoastră.
- Acoperiți-vă gura și nasul când strănutați sau tușiți cu un șervețel de unică folosință. Aruncați șervețelele folosite. Dacă nu aveți un șervețel la îndemână acoperiți-vă fața cu interiorul cotului.
- Spălați-vă imediat pe mâini cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde. Dacă nu vă puteți spăla folosiți dezinfectant cu cel puțin 60% alcool.
- Purtați mască în preajma altor persoane indiferent dacă sunteți sau nu bolnav.
- Dacă sunteți bolnav cu simptome respiratorii purtați o mască în preajma altor persoane, inclusiv înainte de prezentarea într-un cabinet medical. Dacă nu puteți purta mască (de exemplu dacă aveți dificultăți de respirație) faceți tot posibilul pentru a vă acoperi tusea sau strănutul. Persoanele care vă îngrijesc trebuie să poarte o mască atunci când intră în camera în care vă aflați.
- Dacă sunteți bolnav sau îngrijiți o persoană bolnavă, curățați și dezinfectați suprafețele atinse frecvent. Acestea includ mese, clanțe, comutatoare, blaturi mânere, birouri, telefoane, tastaturi, toalete, robineți și chiuvete.
- Curățați suprafețele murdare vizibil cu apă și săpun înainte de dezinfectare.
Pentru a dezinfecta folosiți produse pe bază de clor, alcool peste 70% (de exemplu alcool sanitar) sau alte substanțe marcate ca fiind biocide sau virucide. Urmăriți instrucțiunile de pe produse pentru dozaj, aerisirea spațiului după dezinfectare sau perioada de dezinfectare.
Fiți pregătiți:
- Asigurați-vă că aveți un stoc din medicamentele pe care le luați în mod curent în caz că trebuie să stați acasă o perioadă mai îndelungată.
- Asigurați-vă că aveți medicamente fără rețetă pentru tratarea simptomelor afecțiunilor respiratorii.
- Faceți un mic stoc de produse esențiale neperisabile pentru a evita deplasările nenecesare.
- Consultați medicul de familie pentru mai multe detalii despre cum să vă monitorizați starea de sănătate pentru simptome.
- Țineți contactul cu prieteni sau membri familiei prin telefon sau internet – e posibil să aveți nevoie de ajutor cu cumpărături sau asistență medicală, mai ales dacă sunteți în grupele de risc ridicat.