Dr. Adrian Tase face dezvăluiri despre cum a tratat un dependent de droguri – O experiență care l-a marcat pentru totdeauna!

Cunoscutul medic cardiolog argeșean Adrian Tase a scris câteva rânduri după ce a trecut prin experiența tratării unui tânăr dependent de cocaină. Acesta a ajuns la spital mai mult mort decât viu, iar medicul Tase, împreună cu echipa sa, a reușit să îi salveze cu greu viața tânărului, făcând mari eforturi. Văzând câte daune fac drogurile în corpul tinerilor, medicul cardiolog a luat hotărârea să realizeze un material prin care să explice de ce anume adolescenții încep să consume droguri și să devină dependenți mai târziu.

”Trăim vremuri incandescente care, pe lângă avantajele care țin de informație, tehnologia înaltă, urbanizare, etc., ne oferă la pachet și un volum de stres care pune presiune pe sistemul nervos central. Pe de altă parte, gradul mare de libertate permite libera circulație a persoanelor și mărfurilor. Această deschidere oferă avantaje imense, exemple fiind accesul în spațiul Schengen sau în SUA fără viză, dar și riscuri, cum este traficul de droguri prin granițe ușor permeabile.
În cadrul neurodiversității se înscriu și cei care consumă substanțe psihoactive ilicite. Cvasiinexistenți în societățile autoritare, adolescenții care se droghează reprezintă un segment vulnerabil al societății, revenirea în zona performanței intelectuale fiind dificilă. Iată câteva motive pentru care unii tineri aleg aceasta cale perdantă.
(1] Viața actuală trepidantă, împreună cu stresul aferent, generează probleme emoționale ca anxietate, stări depresive, atacuri de panică, etc.. Unii dintre tinerii care trec prin aceste situații cedează tentației drogurilor, mai ales când furnizorii intruzivi sunt prin apropiere.
(2] Lipsa de susținere și îndrumare este o altă cauză a acestui flagel. În mod tradițional, familia, școala și biserica asigurau educația socială a copiilor. În zilele noastre, unii părinți sunt la muncă în Europa, școala insistă pe materiile fundamentale, biserica este mai puțin frecventată de tineri. În aceste condiții, binomul nepot – bunic capătă o semnificație specială. Vârstnicul cu probleme de sănătate are nevoie de ajutorul nepotului, oferindu-i în schimb consiliere pentru problemele existențiale.

(3] Influența anturajului poate fi, de multe ori, nefastă. Colegi sau prieteni cu aceleași vulnerabilități, care cedează mai rapid tentației, îi pot influența și pe alții, lărgind cercul consumatorilor. Artiștii pot și ei da semnale în această zonă. Cu decenii în urmă, trupa Queen a lansat un mesaj împotriva drogurilor prin cântecul Another One Bites The Dust. În contrast, Eric Clapton a compus Cocaine, iar Carla’s Dream Heroina mea.
(4] Lipsa de informare medicală este agravată de mesajele deformate care generează tentații irezistibile. Timpul petrecut la școală trebuie să cuprindă și noțiuni de igienă, inclusiv cum se pot proteja tinerii de ofensiva drogurilor. Mai menționăm aici izolarea geografică sau socială, ca și analfabetismul funcțional, ultimul cu trend crescător.
(5] Curiozitatea ține de natura umană. Această trăsătură trebuie cultivată, ca și nevoia de a experimenta, în școală, acolo unde tinerii studioși pot cerceta, sub îndrumarea profesorilor, aspectele care îi interesează. Pentru cei care, din diverse motive, au pierdut startul și/sau nu se pot adapta la ritmul clasei, profesorii trebuie să găsească soluții, pentru ca acești elevi să nu devină vulnerabili la droguri.
O măsură primordială, în opinia noastră, este ca instituțiile de învățământ să fie protejate din acest punct de vedere. Acolo nu trebuie să pătrundă drogurile, pentru că este un spațiu educațional. Spre deosebire de alte locuri unde unii tineri aleg să meargă în timpul liber asumându-și riscurile aferente, la școală elevii merg cu scopul declarat de a învăța, iar distribuitorii de droguri nu trebuie să folosească aceste instituții pentru a-și plasa marfa.
Autoadministrarea de droguri prezintă efecte care depășesc sistemul nervos central. De exemplu, cocaina poate cauza infarct miocardic acut la persoane sub 40 de ani, nu prin ateroscleroză, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, ci direct prin coronaroconstricție. Am tratat recent un tânăr de 31 de ani, animator pe chat și consumator de cocaină. Pacientul s-a prezentat cu dureri retrosternale de mare intensitate, cu caracter constrictiv “de menghină”, cu debut de circa trei ore. Electrocardiograma a evidențiat infarctul miocardic acut de tip STEMI anteroseptal, biomarkerii de laborator s-au verticalizat, mișcarea miocardului a diminuat în segmentele de mușchi cardiac afectate. Tratamentul medicamentos și, mai ales, intervenția pe coronare care s-a efectuat după miezul nopții și a inclus montarea unui stent, au salvat viața pacientului. Avertizat să renunțe la cocaină, tânărul a promis solemn și a fost găsit bine la primul control.
Încheiem acest articol făcând o distincție clară între autoadministrarea drogurilor și, respectiv, prescrierea autorizată și responsabilă a agenților psihotropi de către medicul de specialitate. Cele două situații sunt diametral opuse: prima – o naivitate cu efecte grave asupra sănătății mintale, a doua – un act medical autorizat de corecție a tulburărilor psihice cu medicamente; în prezent, în țările industrializate, numărul celor care primesc anxiolitice, antidepresive, etc., este în creștere”.

Material realizat de Adrian Tase

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!