Măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan vor fi aplicate și în Sănătate. Sunt două teme importante, pe de-o parte reducerea numărului de paturi din spitale, pe de altă parte taxarea pensiilor mai mari de 3000 de lei, cu 10% care reprezintă plata CASS-ului. Ca să înțelegem aceste măsuri am stat de vorbă cu deputatul social-democrat, Remus Mihalcea, medic de profesie.
”6 milioane de angajați plătesc asigurări de sănătate pentru 16 milioane de beneficiari”
Parlamentarul argeșean ne-a declarat că o reformă în sănătate este foarte utilă, iar reducerea numărului de paturi din spitale nu este o tragedie, ci un pas înainte spre un sistem medical de calitate:
”Este mare nevoie de această reformă în sănătate. În ceea ce privește reducerea numărului de paturi din spitale, degeaba avem secții mamut, care au 35 de paturi, dacă mare parte din ele sunt goale. De fapt, pacientul aduce bani spitalului. Și vreau să vă dau un exemplu: Dacă din 35 de paturi, o secție utilizează 20 – există și personal normat pentru acele paturi, dar nu mai este nevoie de toate cadrele medicale, infirmiere, îngrijitoare. Și avem secțiile foarte aglomerate, unde se lucrează la foc continuu, unde e nevoie de personal 0 – comparativ cu secțiile în care există un program prea lejer. În toate țările civilizate există o redimensionare, după necesități, a numărului de paturi din spitale. A venit momentul să schimbăm și în România. Vom avea o scăderea cu 20% a numărului de paturi până în 2030. Și aș mai vrea să vă spun că există specializări unde nu mai este nevoie de internare. Ajută foarte mult tehnologia, aparatura, metodele de diagnostic.”, a declarat deputatul PSD Remus Mihalcea.
De asemenea, deputatul PSD Argeș a comendat și decizia Guvernului de a taxa pensiile mai mari de 3000 de lei pentru a achita CASS-ul. Social-democrații au propus ca pensiile de peste 4000 de lei să facă obiectul acestei măsuri, dar decizia finală a premierului Ilie Bolojan a rămas pentru pensiile ce depășesc 3000 de lei.
”6 milioane de angajați plătesc asigurări de sănătate pentru 16 milioane de beneficiari. Sunt în stare să discut cu oricine, niciunde în lume nu primește asistență medicală de urgență, cineva care nu are asigurare medicală. Și noi spunem că avem un sistem bolnav. Dar gândiți-vă că în România primește asistență medicală de urgență oricine. Analize, investigații, tratament – gratis. Însă nu mai putem susține acest sistem. Ce credeți că se întâmplă în Germania, în Suedia când se constată că nu ești o urgență? Plătești toate investigațiile. În România sunt gratis. Iar asta este un abuz. De aici și aglomerarea de la unitățile de primiri urgențe, unde vin oameni care nu au probleme medicale care pot fi considerate urgențe.
Am locuit și în America. Acolo, dacă asigurarea medicală nu îți acoperă tratamentul, plătești din buzunar sau nu ești tratat. Asta este realitatea și noi ne plângem de spitalele din România și nu avem dreptate.”