Estera Stămoiu: ,,Încă un pas important legislativ către antreprenoriatul pentru asistenții medicali”

estera stamoiu

Preocuparea constantă a OAMGMAMR de a îmbunătăți cadrul legal de exercitare a profesiei de asistent medical s-a concretizat prin încă o inițiativă legislativă menită să permită asistenților medicali accesul facil către practica în regim independent a profesiei. Astfel, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un Proiect de Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.1454/2014.

Cu privire la noile reglementări, președintele OAMGMAMR Argeș, Estera Stămoiu, a declarat:

”Sperăm ca aceste noi reglementări să facă funcțională exercitarea în regim independent a profesiei de asistent medical. Acum avem reglementată structura funcțională a cabinetelor înființate de către asistenții medicali, avem o arie extinsă de contractare, în calitate de persoană fizică independentă, cu furnizori de îngrijiri medicale, autorizați conform legii, avem în clar norme care reglementează condițiile de înființare ale cabinetelor de practică independentă din cadrul persoanelor juridice (S.C., S.A., asociații și fundații). Un alt element de noutate este acela că se creează un cadru legislativ care să permită autorităților administrației publice locale să sprijine asistenții medicali prin punerea la dispoziție a spațiilor cu destinație de cabinet de practică independentă, în condițiile legii. În același timp, proiectul propune o procedură administrativă simplificată.

Noile norme legislative susțin și încurajează, astfel, asistenții medicali care doresc să practice independent crescând totodată accesul populației la serviciile de îngrijire oferite de aceștia potrivit competențelor profesionale. Mai mult, Ministerul Sănătății are în vedere asigurarea cadrului legislativ pentru finanțarea acestor cabinete ale asistenților medicali, în zonele rurale sau izolate dezavantajate și care se confruntă cu lipsa medicilor de familie. Comunitatea argeșeană și nu numai are nevoie de astfel de servicii oferite de asistenții medicali. Sunt convinsă că, în viitorul destul de apropiat, efectele pozitive ale acestei noi reglementări se vor resimți la nivel local și național. Îndemn și susțin asistenții medicali argeșeni să înființeze cabinete de practică independentă. Vom iniția, la nivelul filialei, un program de informare, educație și formare a acestora pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale. Voi rămâne un partener neobosit al fiecărui asistent medical și voi fi punte solidă între cei care vor opta pentru această posibilitate și comunitatea argeșeană”.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!