Medicul Adrian Tase dezvăluie ușurința cu care se restartează capacitățile cognitive

pf_1741762922

”Medicina antică, chiar înainte de Hipocrate, utiliza un criteriu morfologic de terapie botanică: frunzele în formă de inimă se administrau pacienților cu boli cardiace, iar cele în formă de rinichi, în bolile nefrologice. În lumina medicinei avansate contemporane, aceste proceduri par puerile. Totuși, există o situație în care această similitudine de formă funcționează, și tocmai despre aceasta vom discuta în prezentul editorial.
Tentația de a compara creierul cu nuca pornește de la asemănarea izbitoare de formă la nivel macroscopic, completată cu carcasa protectivă. Aprofundând problema, mai descoperim că proprietățile nutriționale ale fructului nucului, comparat de unii cu rotula umană, sunt excelente pentru encefal.
Creierul uman este un organ de o rară complexitate, responsabil de coordonarea și controlul tuturor funcțiilor organismului, de la respirație, micțiune, defecație și până la învățare, gândire, luarea deciziilor. Este compus din miliarde de neuroni care transmit semnale prin impulsuri electrice și neurotransmițători chimici.
Nucile, pe de altă parte, sunt alimente dense în nutrienți, cu beneficii exprese chiar în neuroterapie. Ele conțin lipide bune, sănătoase, precum acizi grași omega-3, antioxidanți, vitamine, minerale, care susțin funcția cognitivă, protejează împotriva stresului oxidativ și promovează sănătatea creierului în integralitatea sa. Încorporarea nucilor în dietă este o cale plăcută și utilă de a susține sănătatea și funcțiile vitale ale encefalului.

Dintr-o privire, se poate constata că emisferele cerebrale, care la autopsie sunt vizibile după deschiderea cutiei craniene, se regăsesc aidoma în interiorul nucii, după ce a fost spartă. Cortexul cerebral are numeroase cute, care îi permit dezvoltarea într-un spațiu dur închis, cu consecințe clinice benefice asupra capacității de a procesa informația și de a executa sarcini complexe. La fel și în cazul nucii, conținutul comestibil are multe cute. Coaja tare a nucii seamănă cu scalpul osos care asigură protecție împotriva traumatismelor fizice. Meningele care protejează prețiosul organ, se regăsește la fructul nucului în membrana care învelește emisferele, ce poate fi mâncată împreună cu miezul sau decojită.
Vorbeam recent despre neuroplasticitate, ca și capacitate a creierului închis într-o “coajă de nucă” de a învăța și de a se adapta, funcțional și structural, de a forma și reorganiza conexiuni în creier, pentru că oamenii vor să trăiască bine cât mai mult și, mai ales, să se bucure de viață.
Una dintre tehnicile de restartare a căilor cognitive este să ne hrănim variat, pentru ca encefalul să își poată extrage substanțele necesare pentru funcționarea optimă. Nu trebuie să mâncăm mult cantitativ, aici este vorba despre diversificarea alimentației.
Creierul este un organ pretențios, care vrea să primească combustibilul cu cea mai bună cifră octanică. Să-i oferim, așadar, grăsimile sănătoase din fructul nucului, precum acizii grași omega-3, antioxidanții, vitaminele și mineralele care susțin funcția cognitivă, protejându-l astfel contra stresului oxidativ și promovându-i funcționarea armonioasă ca organ de importanță vitală”
Material realizat de dr. Adrian Tase.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!