TOP 10 – Cele mai versatile condimente din lume

Colourful various herbs and spices for cooking on dark background

Condimentele nu doar oferă gust preparatelor culinare, dar și îmbunătățesc aroma, textura și chiar valoarea nutritivă a mâncărurilor. Există condimente care nu pot lipsi dintr-o bucătărie, pentru că se pot folosi într-o gamă largă de preparate, de la supe și fripturi, până la deserturi și băuturi. Iată o listă cu cele mai versatile condimente și utilizările lor diverse:

1.Sarea de mare și piperul

Aceste două condimente sunt indispensabile într-o bucătărie care se respectă. Majoritatea preparatelor culinare care se servesc la micul-dejun, prânz sau cină nu ar avea gust fără sare și fără un strop de piper. De aceea, orice discuție despre condimente ar trebui să înceapă cu sarea și piperul, două elemente de bază pentru prepararea tuturor tipurilor carne (vită, porc sau pui). Totodată, ambele condimente se mai folosesc la dulciurile atipice: ciocolata neagră cu sare de mare sau piper.

  1. Scorțișoara

Un condiment aromat folosit la scară largă, mai ales la deserturi: prăjituri, plăcintă cu mere, orez cu lapte, budincă, biscuiți etc. Scorțișoara este folosită cu succes și la diferite băuturi: cafea, ceai, vin fiert sau cocktail.

Adăugată în preparate sărate precum tocănițe, curry sau preparate cu carne de miel sau pui, scorțișoara va oferi un plus de aromă.

  1. 3. Ghimbirul

Acest condiment este ideal pentru supe, sosuri și preparate asiatice. Ghimbirul în combinație cu sosul de soia, orice tip de carne va primi o tentă asiatică. Pentru coastele de porc cu influențe asiatice, se poate face o marinadă din sos de soia, ghimbir, usturoi, miere și puțin oțet de orez.

Utilizat atât în băuturi calde (ceai, latte) cât și în deserturi precum biscuiți sau prăjituri, ghimbirul este foarte apreciat.

  1. Usturoiul

Proaspăt sau uscat, usturoiul are o aromă puternică, fiind un motor pentru multe rețete apreciate. Usturoiul este nelipsit din preparatele sărate, de la sosuri și marinade la supe și tocănițe. Folosit în combinație cu unt clarificat poate oferi un gust delicios tocăniței, iar în cazul fripturilor rapide la tigaie va oferi o aroma deosebită.

De asemenea, poate fi folosit și în preparate vegane pentru a adăuga profunzime gustului.

  1. Turmericul

Este un condiment foarte benefic pentru sănătate și adesea folosit în băuturi precum laptele cu turmeric.

Totodată, turmericul se poate integra în mai multe preparate: curry-uri, supe și preparate cu orez, dressing-uri, marinade, sosuri. Este foarte bun pentru asezonarea mâncărurilor, în special a celor pe bază de carne, dar și în băuturi precum smoothies sau shake-uri.

  1. Chimionul

Este un condiment folosit în bucătăria indiană, mexicană și orientală, în preparate precum: taco, curry și supe. De asemenea, chimionul poate fi combinat cu majoritatea condimentelor, dar aroma sa merge foarte bine cu usturoi, chili, boia, ceapă și ulei de măsline. Trebuie folosit cu moderație, deoarece are o aromă foarte intensă. 

Chimionul oferă un gust special brânzeturilor, hummusului și chiar unor produse de patiserie. Ceai de chimion susține digestia, ameliorează senzațiile de balonare și flatulență.

  1. Oregano

Acesta este un condiment excelent pentru carne, pește, brânză, fructe de mare și salate. De asemenea, pentru că își păstrează aroma în timpul gătirii, este foarte potrivit pentru utilizarea în sosuri.

Se folosește cu succes și la pizza, paste, sosuri, supe și fripturi, dar se  combină bine și cu legumele la cuptor.

  1. Busuiocul

Aroma busuiocului merge foarte bine cu salatele mediteraneene, paste, legume, pește, pui și carne de vită. Busuiocul este folosit atât în bucătăria românească, preparatele mediteraneene. cât și în afara bucătăriei europene. Diferitele soiuri de busuioc thailandez sunt folosite în multe preparate din Asia de Sud-Est, cum ar fi curry și supă iute acrișoară.

Este perfect pentru paste, sosuri, salate și poate fi adăugat și în băuturi răcoritoare sau cocktailuri.

9.Nucșoara

Folosită în deserturi, dar și în preparate sărate, cum ar fi supele cremoase sau piureurile. Nucșoara este utilizată în special în prăjituri, produse de patiserie și alte dulciuri, dar poate fi utilizată și pentru a adăuga savoare piurelui de cartofi, tocanelor, cârnaților și diverselor preparate cu legume și carne din bucătăria mediteraneană, indiană și arabă.

10.Cardamomul

Este un condiment folosit în deserturi, băuturi (cafea, ceai, vin fiert) și preparate sărate din bucătăria orientală. Pudra de cardamom poate fi adăugată la cafea, ceai sau preparate culinare, iar semințele de cardamom pot fi zdrobite și folosite în rețete sau infuzate pentru a face ceai.

Aceste condimente sunt esențiale într-o bucătărie bine aprovizionată, oferind multiple posibilități de combinații.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!