Copiii ridică mâna pentru sănătate într-un nou proiect finanțat prin „BRAVoluntar”, ediția 2024

fundatia-leul-albastru-696x258

100 de copii au învățat să acorde primul ajutor și să intervină în incidentele petrecute în curtea școlii în cadrul unor cursuri și ateliere organizate la Școala de Vară la Centrul de zi „Leul Albastru”
50 de cadre didactice au fost instruite în acordarea primului ajutor de bază folosind defibrilatorul automat extern
150 de kituri de prim ajutor au fost distribuite participanților la cursurile și atelierele de prim ajutor
Mascota Leul Albastru i-a încurajat pe copii în activitățile practice din cadrul atelierelor
8 voluntari din cadrul OMV Petrom și 7 voluntari și membri ai Fundației Leul Albastru au fost implicați în implementarea proiectului
2 defibrilatoare automate externe au fost montate pentru a deservi cele două școli implicate în proiect – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Bradu și Școala Gimnazială nr. 1 Poiana Lacului și comunitățile argeșene rurale
Fundația Leul Albastru a implementat un proiect menit să crească nivelul de cunoștințe și să dezvolte competențele de acordare a primului ajutor în rândul elevilor și personalului didactic. Proiectul „Mâna sus pentru sănătate!” este finanțat prin „BRAVoluntar” ediția 2024 – program dezvoltat de Fundația OMV Petrom și Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC). Cele două comunități rurale argeșene sunt localizate la o distanță mare de unitățile de urgență din județ, iar timpul de sosire al echipajelor medicale la cazuri este foarte mare. Întrucât în situațiile de urgență medicală este esențial ajutorul să se acorde în primele 10 minute, Fundația Leul Albastru a identificat nevoia de a forma oameni pregătiți să intervină până la sosirea echipajelor de urgență.

Proiectul a vizat un grup țintă alcătuit din 100 de elevi și 50 de cadre didactice de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Bradu și Școala Gimnazială nr. 1 Poiana Lacului din județul Argeș, care au învățat să intervină adecvat în situația unor evenimente neplăcute petrecute în incinta școlii, în cadrul unor ateliere de informare și instruire a gestionării incidentelor și cursuri de prim ajutor susținute de instructori acreditați. Scopul proiectului este de a îmbunătăți deprinderile participanților în cadrul unor de ateliere de învățare teoretică și mai ales practică a metodelor de acordare a primului ajutor, adaptate pentru grupul de vârstă 10-15 ani (clasele V – VIII) și contextului școlar.

Educația pentru sănătate este extrem de importantă și trebuie începută de la vârste cât mai mici. Fundația Leul Albastru vine în sprijinul școlii cu specialiști acreditați în domeniu, asigurând cadrul necesar educației non-formale pe teme de sănătate, care să conducă la prevenirea sau gestionarea adecvată a accidentelor în școală și în curtea școlii. Cunoașterea tehnicilor de ocrotire a sănătății și integrității îi ajută pe copii să înțeleagă cum se pot comporta adecvat și cum pot fi mai responsabili pentru sănătatea proprie și a celor din jur, dar și cum pot interveni pentru a salva vieți.

Cadrele didactice au fost instruite în acordarea primului ajutor de bază, practicând manevrele pe manechine ce simulează realitatea și folosind echipamente moderne (defibrilator simulator, vestă Heimlich, balon de resuscitare, aplicații mobile pentru resuscitare cardio-pulmonară etc). În cadrul cursurilor participanții au învățat să acorde ajutor în situații de stop cardio-respirator, realizând manevre de resuscitare cardio-pulmonară, să intervină în cazuri de lipotimie prin așezarea victimei în poziția laterală de siguranță și să ajute victimele obstrucției căilor respiratorii prin realizarea manevrei Heimlich.

În urma implementării proiectului, elevii și cadrele didactice instruite au conștientizat pericolele și incidentele care pot avea loc în incinta școlii, au înțeles importanța siguranței salvatorilor și au devenit mai pregătiți să prevină și să intervină adecvat, ocrotind sănătatea umană și salvând vieți.

Pentru a susține comunitățile rurale argeșene, cu sprijinul Fundației OMV Petrom și Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare (ARC), Fundația Leul Albastru a montat defibrilatoare automate externe la cele două școli incluse în proiect, astfel încât participanții vor putea pune în aplicare cunoștințele și competențele dobândite dând mai departe colegilor informațiile asimilate și vor fi pregătiți să intervină, dacă va fi cazul.

Fundația OMV Petrom contribuie la crearea unei societăți sustenabile și echitabile pentru toți. În cadrul programului BRAVoluntar 2.0, în perioada septembrie 2023 – februarie 2024, Fundația OMV Petrom a oferit formare și consultanță în domeniul dezvoltării comunitare atât pentru voluntari, cât și pentru organizații neguvernamentale. Mai multe despre proiectele desfășurate de Fundația OMV Petrom pe https://fundatiaomvpetrom.ro/

Asociația pentru Relații Comunitare sprijină organizațiile din România, oferind instrumentele de care au nevoie pentru a crea schimbare pe termen lung, prin fundraising și inițiative curajoase. Mai multe informații despre activitatea și programele organizației pe https://arcromania.ro/arc/

Fundația Leul Albastru contribuie la bunăstarea comunității argeșene prin expertiza pe care a dobândit-o în ariile de acțiune educațională, socială și medicală. Dacă doriți să aflați mai multe informații despre viitoarele proiecte organizate de fundație accesați www.leulalbastru.ro.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top