Vineri, 22 noiembrie a.c., la ora 11.30, Biblioteca Metropolitană București (Str. Tache Ionescu, nr. 4) găzduiește un eveniment dedicat „Centenarului suprarealismului și Urmuz”, marcând contribuția emblematică a scriitorului român (și, totodată, argeșean) la literatura avangardistă mondială. Manifestarea precedă o altă dată simbolică: 23 noiembrie, când se împlinesc 101 ani de la trecerea în neființă a autorului, plecat, cum însuși sugera, „spre infinitul mic”, alăturându-se asteroidului ce îi poartă numele.
Despre Urmuz și moștenirea sa
Pe numele său real Demetru Dem. Demetrescu-Buzău, Urmuz (1883–1923) este considerat unul dintre precursorii literaturii suprarealiste și dadaiste. Avocat și funcționar în viața de zi cu zi, a scris texte de o originalitate și absurditate remarcabile, precum cele din volumul „Pagini Bizare”. Aceste scrieri au fost apreciate postum pentru umorul lor negru, nonsensul bine articulat și critica subtilă la adresa convențiilor sociale și literare.
Contribuția lui Urmuz la avangarda literară i-a adus un loc de cinste în literatura universală, influențând mișcările artistice precum dadaismul, fondat de Tristan Tzara, și chiar suprarealismul lui André Breton. Deși a scris puțin și a publicat sporadic, opera sa a avut un impact disproporționat asupra generațiilor următoare, demonstrând că inovația artistică poate transcende timpul.
Evenimentul din 22 noiembrie se înscrie în seria manifestărilor culturale care celebrează 100 de ani de suprarealism, curent artistic apărut în anii 1920, cu rădăcini în spiritul de revoltă al avangardei. Urmuz, prin stilul său unic și prin spiritul său ludic, este adesea asociat cu aceste mișcări artistice, deși și-a creat propriul drum în universul literar.
La eveniment vor participa academicianul Gheorghe Păun și criticul literar Lucian Costache, care vor aborda moștenirea literară a lui Urmuz și relevanța sa în contextul suprarealismului. Totodată, vor fi prezentate două volume importante: Vise destinse (antologia Concursului de proză scurtă POLARIS 2024, organizat de Editura Biscara) și Zumru (o colecție de prozoepoeme semnate de Angela Dina-Moțătîianu). Moderatorul evenimentului va fi editorul Sara Mina.