Deputatul Daniel Constantin, despre sumele de bani acordate fermierilor afectați de piederile generate de războiul din Ucraina

Daniel-constantin-bun770x515

Fermierii din România au transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului României, prin care cer să fie sprijiniți financiar, astfel încât agricultura românească să beneficieze urgent de fonduri compensatorii mult mai consistente decât cele oferite, şi anume de aproximativ 200 milioane de euro, sume de bani care sunt necesare din cauza pierderilor masive din sectorul agricol, provocate de conflictul din Ucraina. Deputatul PNL de Argeş, Daniel Constantin, le dă dreptate fermierilor şi spune că toate eforturile bugetare, prin ceea ce poate însemna sprijin financiar, trebuie îndreptate către sectoarele care înregistrează la acest moment foarte multe pierderi.

“Alocarea insuficientă de fonduri pentru fermierii români, în contextul de criză generat de conflictul prelungit din Ucraina” se intitulează scrisoarea deschisă semnată de fermieri. “Fermierii au înființat culturi agricole cu costuri mari de producție în 2022 și 2023, iar prețurile mici de vânzare ale acestora conduc către vânzarea în pierdere, iar pe termen scurt și mediu înseamnă falimentul și dispariția majorității fermierilor autohtoni. În acest context, subliniem că suma de 10 milioane de euro propusă a fi alocată României din rezerva de criză a UE este ridicol de disproporționată în raport cu pagubele grave suferite de sectorul agricol românesc. Compensările primite de fermieri ar fi absolut neglijabile și fără niciun efect. Suma necesară este de cel puțin 200 milioane de euro.”– se arată în scrisoarea deschisă trimisă către Guvern de Federația Națională PRO AGRO, LAPAR si UNCSV, în numele fermierilor și cooperativelor din România.

Daniel Constantin:“Evident că suma obţinută de la Comisia Europeană, de zece milioane de euro, este derizorie”

 “Toate vocile care au ieşit în această perioadă trebuie ascultate. Din punctul meu de vedere, există foarte multă dreptate. Sunt foarte mulţi fermieri care în ultimii ani au investit şi la sfatul autorităţilor în ceea ce înseamnă capacităţi de depozitare, pentru că au vrut să obţină un preţ mai bun. Unul este preţul mai mic la recoltare, pentru că avem producţie mare, iar altul este preţul peste iarnă, în ianuarie, februarie, când nu mai există producţie. Aşadar au făcut anumite investiţii care anul acesta nu şi-au atins eficienţa. Oamenii au depozitat, au păstrat, deci înseamnă costuri de mentenanţă şi au vândut la preţuri mai mici decât cele de la recoltarea de anul trecut. Cu alte cuvinte, nici măcar nu şi-au amortizat investiţiile pe care le-au făcut. Asta înseamnă pierderi. Automat au făcut aceste solicitări. De ce au fost aceste preţuri mai mici? Pentru că din luna septembrie, la solicitarea Comisiei Europene, prin România se realizează tranzitul de produse fără taxe vamale din Ucraina. Există însă şi importuri care se fac cu taxe vamale, dar care, din cauza situaţiei din Ucraina, au dus la preţuri foarte mici, aş spune de dumping. Sigur că ţările afectate au fost cele apropiate de Ucraina, Bulgaria, România, Polonia, pentru că pentru celelalte intervin transporturile şi preţurile mai cresc. De aceea, fermierii sunt afectaţi şi vin acum şi solicită compensări. Evident că suma obţinută de la Comisia Europeană, de zece milioane de euro, este derizorie, nu ştiu dacă poate rezolva ceva. Per ansamblu, suma propusă de comisie, de 56 de milioane de euro, este, de asemenea, una foarte mică.

Eu mă bucur că în aceste zile se discută de un alt ajutor şi la intervenţia preşedintelui în Consiliu. Se vorbeşte de un ajutor suplimentar, de 75 de milioane de euro, care nu este o sumă fixă, dar reprezintă ceva. Poate că nici aceasta nu este suficientă. De aceea, statul va acorda suplimentar sume de la bugetul de stat care vor merge ca şi compensare. Deja, Polonia a obţinut săptămâna trecută acordul Comisiei Europene să acorde de la bugetul de stat 126 de milioane de euro, reprezentând compensări pentru fermierii care au pierdut bani. Deci fermierii au dreptate şi trebuie sprijiniţi în această perioadă, pentru a compensa pierderile pe care le-au suferit.

De aceea, am spus peste tot că România nu are o problemă de producţie în acest moment, ci una de piaţă. Trebuie să oferim fermierului piaţă, pentru a obţine un preţ mai bun.”– a declarat deputatul PNL de Argeș, Daniel Constantin. 

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!