Risc crescut de avalanșă în munții Făgăraș!

avalansaa-munti-avertisment

Risc mare de avalanșă la munte!

Zăpadă de aproape 3 metri la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș. Meteorologii anunţă risc mare de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu.
În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este însemnat, fiind cotat cu 3 pe o scară de la 1 la 5.
Potrivit buletinului nivometeorologic publicat de Administraţia Naţională de Meteorologie, până miercuri seară, la ora 21.00, este risc mare – 4 din 5 – de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri în Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu.

„La peste 1800 m s-a depus prin acumulare în ultimele zile un strat consistent de zăpadă, ce depășește pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanții nordici, peste stratul mai vechi, umezit și parțial înghețat în partea sa superioară pe fondul scăderii temperaturii. În profunzime regăsim straturi vechi, în general stabilizate. În apropierea crestelor se întâlnesc cornișe, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. Va continua să ningă moderat. Pe pantele suficient de înclinate, zăpada recent depusă va putea aluneca în mod spontan peste cel vechi și compactat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m. S-au înregistrat ninsori importante și sub 1800 m, iar stratul de zăpadă este mai consistent pe versanții nordici. Va continua să ningă, iar stratul va continua să crească și aici. Pe pantele mai înclinate, stratul recent depus și umezit va putea aluneca peste zăpada mai veche sau peste sol, ducând la declanșarea de avalanșe mici și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, transmit meteorologii.
Risc de avalanşă însemnat – 3 din 5 – există şi în Masivul Bucegi, Ţarcu-Godeanu, Rodnei și Munții Călimani -Bistriței-Ceahlău.

Stratul de zăpadă măsura 267 cm la Bâlea-Lac, 158 cm la Vf. Omu, 138 cm la Vf. Țarcu, 15 cm la Cuntu, 40 cm la Păltiniș, 27 cm la Parâng, 25 cm la Predeal și 14 cm la Sinaia, 167 cm la Vf. Călimani, 82 cm la Vf. Iezer, 76 cm la Ceahlău-Toaca, 66 cm la Vf. Lăcăuți, 36 cm la Bucin, etc.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top