Obiecte din Închisorile Comuniste”: O expoziție captivantă, la Memorialul Închisoarea Pitești!

Vineri, 23 august 2024, la ora 14.00, se va deschide expoziția „Martorii Tăcuți: Obiecte din Închisorile Comuniste” la Memorialul Închisoarea Pitești. De Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare se pregătește pentru publicul larg o întâlnire directă cu persoanele care au fost închise de regimul comunist.

Invitații acestui eveniment sunt Sergiu Rizescu, fost deținut politic, ce a trecut prin închisoarea de la Pitești când era student, și Lucian Vasile, istoric și responsabil pentru extraordinarele istorii personale pe care le veți întâlni în expoziție. Expoziția este disponibilă în română și engleză.
Intrarea în expoziție este permisă exclusiv persoanelor peste 12 ani.
Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Argeș.

Expoziția „Martorii Tăcuți: Obiecte din Închisorile Comuniste” este un proiect captivant ce aduce în prim-plan istoriile și obiectele autentice ale celor care au trăit experiența detenției politice în închisorile comuniste din România, dar și piese de mobilier și obiecte originale inedite din închisorile comuniste: înscrisuri și scrisori, obiecte personale ale deținuților, fotografii și documente, mașini de scris, uși de celulă, gratii, cătușe, paturi suprapuse, uniforme de deținut din mai multe închisori din România. În plus, expoziția include povești orale ale supraviețuitorilor, oferind o perspectivă emoționantă și personală asupra experiențelor din închisorile comuniste și propune activități de tur ghidat și ateliere.
Organizată în colaborare cu foști deținuți politici, familii ale victimelor, istorici și profesori, expoziția oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra regimului totalitar și a impactului său asupra individului și societății.

Obiecte și documente

Memorialul Închisoarea Pitești
Asociația Foștilor Deținuți Politici din România
Donații ale fo­știlor deținuți politic: Petru Cojocaru, Gheorghe Gheorghiu, Constantin Rodas, Mihai Buracu, Galina Răduleanu, Elena (Ion) Arnauăoțiu, Nicolae Purcărea, Sergiu Rizescu, Octav Bjoza, Ecaterina Juriari, Mihail Pineta, Ioan Vlad, Ion Teodoreanu, Nicolae Mărgineanu, Ioan Nicolae Dumitru, Marcel Petrișor, Ioan Ianolide, Dan Victor Spătaru.
Alte donații: Lucian Vasile, Cristian Hurduc, Penitenciarul București Jilava – Fortul 13, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, Penitenciarul Mioveni, Penitenciarul Lugoj, Penitenciarul Timișoara, Penitenciarul Iași, Penitenicarul Aiud, Penitenciarul Miercurea Ciuc.

Parteneri:
Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Administrația Națională a Penitenciarelor, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București, Centrul Universitar Pitești, Colegiul Național Zinca Golescu, Școala Gimnazială Iordache Păcescu Coșești, Școala Gimnazială Dărmănești.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top