ANCOM blochează apelurile înșelătoare provenite din afara țării

foto-fraude-on-line

Apelurile înşelătoare care folosesc date de identificare false, făcute în numele unor instituţii publice, bănci sau companii vor fi blocate începând de luni, conform Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Instituția recomandă utilizatorilor să rămână prudenţi faţă de apelurile suspecte.

„Începând de luni, 7 iulie 2025, utilizatorii vor fi mai protejaţi în faţa apelurilor înşelătoare care folosesc date de identificare false, efectuate în numele unor instituţii publice, bănci sau companii. Astfel, operatorii vor bloca apelurile iniţiate din afara teritoriului României, care afişează în mod fals anumite numere naţionale, preponderent de telefonie fixă sau numere naţionale, fixe şi mobile, incorect ori incomplet folosite. ANCOM a luat această măsura pentru a limita fenomenul denumit „CLI Spoofing” (falsificarea numărului afişat la primirea unui apel)”, transmite ANCOM.

Măsura stabilită de autoritate vine în urma unei analize aprofundate şi a consultării cu principalii furnizori de servicii de comunicaţii electronice şi cu reprezentanţii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Prin aplicarea acestei soluţii tehnice se urmăreşte reducerea semnificativă a incidenţei CLI Spoofing, în cazul fraudelor prin care un utilizator este apelat în numele unei entităţi oficiale, inclusiv în situaţiile în care datele de contact ale utilizatorilor au fost obţinute în urma unor interacţiuni cu materiale de tip deepfake generate cu inteligenţa artificială (inclusiv IA generativă).

ANCOM atrage atenţia asupra faptului că doar aplicarea acestor măsuri tehnice nu poate duce la eradicarea cazurilor de fraudă, de aceea utilizatorii sunt încurajaţi să manifeste în continuare prudenţă deosebită şi să îşi ia măsuri de precauţie în situaţia în care primesc apeluri de la numere de telefon suspecte:

-să verifice identitatea apelantului;
-să nu ofere date personale prin telefon (date de identificare, date bancare, parole, PIN-uri etc);
-să îşi actualizeze soft-urile şi aplicaţiile de pe telefon în mod constant; să raporteze aceste situaţii către autorităţi.

Sursa foto: profit.ro

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!