Românii sunt mari amatori de cumpărături, cumpără de toate, chiar și atunci când nu au neapărat nevoie de produsele respective, în special în perioada sărbătorilor. Astfel, nu este nicio mirare că supermarketurile se bucura de un real succes în România.
Începând din anul 2019, clasicele pungi din plastic prezente la raioanele de legume-fructe, vitrinele cu servire asistată și în zona produselor care se vând vrac, au fost înlocuite cu o varianta ECO – pungile biodegradabile compostabile. Costul unei astfel de pungi este de 0,10 lei/bucată.
Ce nu au sesizat cumpărătorii, este că, în unele cazuri (în funcție de supermarket sau hipermarket) aceștia sunt furați fără nicio reținere! Cum se întâmplă acest lucru? Fiecare pungă biodegradabilă cântărește patru (4) grame. În unele cazuri, supermarketul „uită” să scadă aceste patru grame din greutatea totală a produsului. Se întâmplă la produsele vândute vrac.
Exemplu concret: hipermarket Carrefour – în incinta Jupiter City (Bradu). Am realizat un mic experiment. Am cumpărat „Ouă de Paște vrac” – acele mici ouă din ciocolată învelite în polei colorat, de care Carrefour încearcă să scape în aceste zile, prețul fiind unul promoțional, de 9.99 lei per kilogram.
Prețul produsului fără pungă = 0,59 lei, cantitate 0,060 kg.
Prețul produsului cu pungă = 0,63 lei, cantitate 0,064 kg.
În exemplul nostru, clientul a fost înșelat cu 0,04 lei. Vi se pare puțin? Va reamintesc că acesta este doar un experiment, cantitatea cumpărată a fost foarte mică (60 de grame). Suma cu care fiecare client este înșelat, diferă în funcție de prețul produsului achiziționat, cu cât prețul per kilogram este mai mare, cu atât mai mare este și suma plătită de cumpărător.
Câți clienți care cumpără produse vrac, are Carrefour într-o luna? Dar într-un an?
La casa de marcat, altă surpriză: deși pe eticheta rezultată în urma cântăririi apare un preț de 0,63 lei, pe bonul fiscal, suma este de 0,64 lei. Nimeni nu a știut să îmi explice din ce cauză.
Am sesizat această problema unui responsabil prezent în magazin, am constatat că aspectele sesizate se confirmă. Angajatul Carrefour a afirmat (puțin sictirit) că este o scăpare… Ciudat este că aceeași „scăpare” am sesizat-o și la alte produse, de exemplu la raionul cu hrană pentru animale. Am returnat produsul respectiv și mi-a fost înapoiată suma plătită (0,64 lei pentru produs și 0,10 lei pentru punga biodegradabilă).
Așadar, fiți atenți de unde și ce cumpărați, pentru că riscați să fiți înșelați, și să nu realizați acest lucru.
PS: Pentru „inteligenții” care vor avea comentarii de genul „uite-l și asta, face scandal pentru patru bani”, le spun că este vorba despre un principiu, nu despre suma în sine.