Biblioteca Județeană Argeș – 20 de ani în noul sediu

9-01-744

În urmă cu 20 de ani, ziarele titrau cu litere mari o știre multașteptată de comunitatea culturală piteșteană. Noul sediu al Bibliotecii Județene Argeș fusese inaugurat într-o zi cu rezonanță: 8 Martie.

Lucrare începută în anul 1996, după proiectul arhitecților Maria și Alexandru Mulțescu, finanțată cu 45 miliarde lei în exclusivitate de Consiliul Județean Argeș, președinți, Florea Costache și Ion Mihăilescu, construcția clădirii de 5000 mp a fost încredințată societăților Socomar și Argecom.

Situată în centrul orașului, biblioteca se distinge prin monumentalitate: este acoperită cu bazalt roșu și este dotată cu tâmplărie metalică și sticlă termopan. Măreția instituției care stă la baza cunoașterii este potențată la interior de un vitraliu unicat în suprafață de 140 mp, opera artistului plastic piteștean Emanuel Zoe. În fața clădirii, pe partea dreaptă, o coloană înaltă de 4m, îmbrăcată în granit, susține bustul din bronz al patronului spiritual pe care îl are instituția, cărturarul Dinicu Golescu.

Clădire necesară, deoarece, pe de o parte, vechiul sediu fusese retrocedat, iar pe de alta, sălile de lectură/ împrumut și depozitele nu mai corespundeau ca număr și suprafață, biblioteca cea nouă era așteptată cu vădit interes atât de către utilizatori cât și de către personalul angajat.

Mutarea celor 400 000 de unități, câte avea atunci biblioteca și a mobilierului s-a desfășurat între august 2002 și martie 2003 și a necesitat un efort special din partea angajaților ei, primind, pe parcurs sprijinul eficient și promt al armatei, care a contribuit cu câteva grupe de soldați.

În anii care au urmat evenimentului din data de 8 martie 2003, biblioteca a încercat să se alinieze cerințelor unei instituții moderne, care să soluționeze necesarul de informație și recreație prin cultură pentru preșcolari, elevi, studenți, adulți și vârstnici.

Automatizarea și informatizarea bibliotecii au necesitat ani de zile eforturi susținute de investiții din partea Consiliului Județean, președinți Constantin Nicolescu, Florin Tecău, Dan Manu, Ion Mînzînă, și de adaptare și pregătire a salariaților. Imediat după inaugurare, a început construirea bazei de date bibliografice a bibliotecii prin conversia retroactivă a fișelor din catalogul alfabetic existent prin utilizarea softului TinLib 400 V. Ulterior (2014), a fost înlocuit cu un soft mai puternic și versatil, TinRead.

Site-ul bibliotecii, www.bjarges.ro, a cunoscut mai multe variante, începând cu anul 2003. El oferă cu transparență, informații necesare despre cadrul legislativ, organizarea instituției, și are un aport considerabil la conectarea societății cu viața bibliotecii. Este, de asemenea, o oglindă a sutelor de activități culturale și educative care s-au dezvoltat exponențial. Intrarea țării noastre în Uniunea Europeană a necesitat acumularea de cunoștințe pe această temă, efortul populației și instituțiilor fiind sprijinit și prin rețeaua Europe Direct, finanțată de Comisia Europeană. Un astfel de Centru de informare se află și în Biblioteca Județeană din anul 2009.

Programul național Biblionet (2009-2014) a contribuit decisiv la dotarea bibliotecilor publice din județ cu echipamente electronice, dar și la îmbogățirea zestrei bibliotecii județene însăși.

Cu începere din anul 2011 instituția este prezentă pe rețelele de social media, decizie care a întregit adaptabilitatea unei meserii, până nu demult considerată statică.

În cele două decenii, s-au înființat/restructurat secții și servicii, procesul continuînd și azi.

Pe parcursul celor două decenii, bibliotecarii au manifestat interes constant pentru pregătirea profesională (cursuri postuniversitare, masterate, doctorate) și pentru participarea la viața științifică a cetății publicând cărți, articole și studii. Biblioteca Județeană Argeș este parteneră a proiectului de anvergură Enciclopedia Argeșului și Muscelului (coordonator prof. univ.dr. Petre Popa, fost director al instituției).

În spatele acestor realizări se află oameni dedicați care s-au contopit cu misiunea bibliotecii: directorul Silvestru Voinescu, loial ideii până la sacrificiu, prezent în toți cei 8 ani necesari construirii sediului, din cei 40 de ani în funcție, managerii dr. Mihail-Octavian Sachelarie și dr. Mihaela Voinicu, care au avut sarcina întregii modernizări ulterioare a edificiului și au reușit conectarea instituției la efervescența tehnică actuală, înconjurați fiind de specialiștii instituției care și-au lăsat, de asemenea, amprenta asupra evoluției acestei capodopere a gândirii umane care este Biblioteca.

Cu experiența celor douăzeci de ani într-un sediu nou, putem afirma că ne aflăm în plină tinerețe creatoare, la vârsta marilor începuturi.

Nagîț Simona, bibliotecar

Bibliografie:

  • Mavrodin, Teodor. Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș. Târgoviște, Editura Bibliotheca, 2019
  • Sachelarie, Mihail Octavian; Popescu, Denisa. Silvestru Voinescu-un destin asumat. Pitești, Editura Tiparg, 2006
  • Voinescu, D. Silvestru. Un edificiu pentru viitor: Inaugurarea Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” din Pitești. În: Biblioteca nr.3/2003
  • Vasilescu Emil. Certitudinea modernității. În: Biblioteca nr.3/2003
  • http//www.bjarges.ro
  • http//cat-biblioteca.upit.ro/enciclopedia Argesului si Muscelului, vol.I.
Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top