CAMPANIE DE PREVENIRE LA MIOVENI: Cu petardele nu te joci!

campanie-petarde-mioveni

Poliția Locală Mioveni, alături de reprezentanții Poliției Naționale derulează, în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, o acțiune de prevenire în domeniul comercializării și utilizării petardelor, artificiilor și a altor materiale pirotehnice, la nivelul orașului. Prin această campanie polițiștii de la Mioveni recomandă părinţilor să-şi supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor (producerea unor incendii ori rănirea unor persoane) în urma folosirii ilegală și necorespunzătoare a materialelor pirotehnice periculoase.

Astfel, potrivit informării publicate pe pagina de Facebook a administrației publice locale, prin această acțiune comună se urmăreşte verificarea respectării prevederilor legale ce reglementează operaţiunile cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice. Prin intermediul acestor acțiuni se dorește creşterea gradului de siguranță al cetăţeanului şi prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură, precum răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri).

Ce riscați dacă nu respectați legislația?

Conform legislației, articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani, fiind excluse cu desăvârșire petardele (care fac parte din altă categorie de articole pirotehnice). Nerespectarea acestor prevederi constituie infracţiune, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an, sau cu amendă, conform art. 37 lit. a, b și c din Legea nr. 126/1995 republicată.

Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire social, a ordinii şi liniştii publice.

Totodată, Poliția Locală Mioveni recomandă părinţilor să-şi supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor (producerea unor incendii ori rănirea unor persoane) survenite în urma folosirii ilegală și necorespunzătoare a materialelor pirotehnice periculoase.
Conform normelor legislative în vigoare, articolele pirotehnice se clasifică în:
Categoria T2 – articole pirotehnice pentru utilizare pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni;

Alte articole pirotehnice:

Categoria P1 – articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment și articole de scenă, care prezintă un risc scăzut;

Categoria P2 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment și articole pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment din clasele cu risc ridicat, numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Sursă foto: Facebook Primăria Orașului Mioveni.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top