Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 4 – 8 iulie 2022, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 4 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Noua ediție a Cenaclului <Armonii Argeșene> are drept invitați doi scriitori cunoscuți în lumea culturală locală și națională, doamna Maria Giurgiu și domnul George Terziu. Cu siguranță va fi un regal de poezie și proză susținut de către distinșii autori, acesta fiind și motivul pentru care vă invităm să participați, cenacliști și nu numai”, spune Adrian Mitroi.
Noul proiect sub genericul „Suflet pe Rime și Nuanțe”, susținut de poeta și artistul plastic Loreta Din, marți, 5 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Nimic nu poate fi mai frumos și mai de apreciat decât exprimarea sufletească. <Sufletul omului este nemuritor și etern>, spune Platon. Punând pe fiecare creație o părticică din sufletul meu, cu dibăcia și Harul lui Dumnezeu, apoi șlefuite cu puterea minții, vor rămâne nemuritoare și eterne. Nicio exprimare nu poate fi mai ușor de înțeles decât cea sufletească”, spune Loreta Din.
Prelegerea cu tema “Noua dezordine mondială. Post-comunism, post-capitalism, post-pandemie, post-pace?”, susținută de istoricul Adrian Cioroianu, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură Argeș, scriitorul și filosoful dr. Leonid Dragomir, eveniment care se va desfășura marți, 5 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Tema conferinței pe care cunoscutul istoric Adrian Cioroianu o va susține în cadrul Colocviilor Municipiului Pitești, intitulată <Noua dezordine mondială. Post-comunism, post-capitalism, post-pandemie, post-pace?>, vizează direct dimensiunile crizei pe care o traversează întreaga omenire astăzi. Acum, când totul a devenit neclar și imprevizibil, când <explicațiile> de tot felul nu fac decât să dezorienteze, perspectiva unui istoric de profesie, ale cărui calități sunt cunoscute și datorită prezenței în mass-media, este cât se poate de necesară pentru lămurirea stărilor de lucruri. Semnul de întrebare din finalul subtitlului are menirea de a lăsa deschisă dezbaterea, deci participarea fiecăruia la descifrarea sensurilor unor evenimente atât de fierbinți”, spune Leonid Dragomir.
Prelegerea cu tema „Nicolae Georgescu, personalitate a culturii române contemporane”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 6 iulie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
“Ediția din 6 iulie 2022 a <Temelor culturale> e dedicată profesorului univ. dr. Nicolae Georgescu, critic și istoric literar, prozator, unul dintre cei mai importanți eminescologi ai tuturor timpurilor. Domnia sa a primit recent și Premiul <Opera Omnia> al revistei de cultură <Argeș>. Născut la Jupânești, în județul Argeș, Nicolae Georgescu ne onorează prin întreaga sa activitate – didactică, critică, culturală, jurnalistică. Vom acorda atenție și <Ediției critice, ediției princeps>, dedicată poeziei lui Eminescu, și prin grija acordată de editorul lucrării, doamna Doina Rizea”, spune Lucian Costache.
Dezbaterea cu tema „Omenirea în derivă”, în cadrul proiectului sub genericul „Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe editorul, psihologul și poetul Călin Vlasie, eveniment care se va desfășura miercuri, 6 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„L-am invitat, de această dată, pe poetul și editorul Călin Vlasie, cu siguranță cel mai cunoscut din Pitești, în ambele ipostaze. Călin Vlasie a debutat în revista de cultură <Argeș>, pe care a și condus-o o vreme, dedicându-se apoi editării de cărți. Este unul dintre puținii fondatori ai <Cenaclului de Luni>, în studenție, cenaclu din care s-a născut o nouă generație poetică, <Generația 80>. Puțină lume știe că a fost psiholog clinician, că este preocupat de abisurile psihismului, că a predat la Universitatea Pitești. Despre toate și ceva în plus vom vorbi cu domnul Călin Vlasie, o instituție culturală complexă și necomplexată”, declară Jean Dumitrașcu. Dezbaterea cu tema „Dialogul poeților”, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, avându-i invitați pe poeții Marian Ilie și Vilia Banța, eveniment care va avea loc joi, 7 iulie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dezbaterea cu tema „Calea sufită, calea iubirii”, în cadrul proiectului sub genericul „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat special pe prof. univ. dr. George Grigore, coordonatorul Departamentului de Limbă și Literatură Arabă din cadrul Universității din București, directorul Centrului de Studii Arabe al Universității din București. Atmosfera va fi animată de artistul palestinian Jamal Al-Najjar, care va interpreta piese arabe la alăută. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă, se va desfășura joi, 7 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.