Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 21–25 iulie 2025, o serie de evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, desfășurate atât fizic – în Sala Ars Nova de la Casa Cărții –, cât și online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul www.centrul-cultural-pitesti.ro.
Publicul este invitat să participe, în limita locurilor disponibile.
Luni, 21 iulie
Săptămâna debutează cu prelegerea „Istoria culturală a ignoranței”, parte a proiectului Istorie și istorii cu Marin Toma, susținut de istoricul dr. Marin Toma, redactor-șef al revistei-document Restituiri Pitești. Evenimentul va fi transmis live de la ora 20.00, pe Facebook.
„Cu cât se generează mai multă cunoaștere, cu atât orizontul ignoranței se lărgește”, afirmă istoricul, care invită publicul la o reflecție profundă despre raportul dintre cunoaștere și ignoranță de-a lungul epocilor.
Marți, 22 iulie
De la ora 11.00, proiectul Viața merge înainte!, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, propune dialogul „Reflexia păcii din interiorul ființei umane spre exterior”, cu participarea terapeutului holistic Simona Garagaianu. Tema este dedicată echilibrului interior într-o lume marcată de tensiuni: „Este foarte important să ne dezmeticim din vâltorile în care intrăm fără voie”, punctează coordonatoarea proiectului.
La ora 13.00, în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, prof. Maria Mona Vâlceanu va susține prelegerea „Poeți români la frontiera dintre milenii – evocare a personalității criticului literar Aureliu Goci”, urmată de un dialog liric sub genericul Ofranda clipei promise, cu participarea scriitorilor Ana Vilia, Gabriela Banu, Ion Dulugeac și Maria Vâlceanu.
Ziua se încheie cu evenimentul „Viața trăită ca artă”, programat pentru ora 16.00, în cadrul proiectului Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu. Invitată este dr. Daniela-Petruța Mihăilescu, kinetoterapeut cu o carieră universitară remarcabilă și peste două decenii de activitate antreprenorială. „Face parte din categoria oamenilor care lasă o amprentă puternică asupra vieţii”, o caracterizează coordonatoarea proiectului.
Miercuri, 23 iulie
La ora 13.00, istoricul Ștefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal Curtea de Argeș, susține prelegerea „Eliberarea Europei de sub naziști: 6 iunie 1944 – 8 mai 1945”, în cadrul proiectului România, țară europeană, și lungul său drum de conectare la valorile europene.
De la ora 15.00, publicul este invitat la prelegerea „Omul și Cosmosul. Fascinația Universului”, susținută de dr. Marius Andreescu în cadrul proiectului Cultură și Credință în Societatea Contemporană. Cu prilejul aniversării a 56 de ani de la primul pas pe Lună, evenimentul propune o incursiune în istoria explorărilor spațiale și o meditație filosofică asupra relației om–univers: „Universul actual este creat în așa fel, încât conduce la apariția vieții și la existența unei inteligențe superioare, care să sesizeze raționalitatea cosmosului”.
Joi, 24 iulie
Ziua începe la ora 12.00 cu dialogul „Arta gândirii și planuri de viitor prin ochii unui șahist de șapte ani”, în cadrul proiectului Pasionat de Șah cu Andrei Rădulescu, coordonat de ing. Andrei Rădulescu. Invitat: elevul Sorin Teodorescu, un tânăr pasionat care dovedește că gândirea strategică nu are vârstă.
De la ora 14.00, poeta și traducătoarea Paula Romanescu va susține recitalul de poezie „Aici sosi pe vremuri…”, omagiu adus poetului Ion Pillat, la 80 de ani de la trecerea sa în eternitate. „Cel mai lung drum pe care-l face omul în viața lui puțină este cel al întoarcerii la izvoarele sufletului”, spune Paula Romanescu, invitând publicul la o întâlnire cu emoția și memoria culturală.