Dănuț Bica (PNL): „Populația rezidentă a județului Argeș a scăzut cu 42.499 de persoane!”

danut bica - senator pnl arges

Conform statisticilor, populația României a scăzut și, implicit, populația Argeșului. În vederea stopării declinului demografic la nivelul județului nostru, senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, a avut o interpelare prin care a solicitat informații, ministrului Familiei, Tineretului și Egalității, legate de programele derulate în vederea încurajării natalității și sprijinirii tinerelor familii.

Stimată doamnă Ministru,
Rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor, runda 2021, menționează o populație rezidentă a României de 19.053.815 persoane, în scădere cu 1.067.826 locuitori față de populația rezidentă de 20.121.641 persoane înregistrată la Recensământul precedent, din anul 2011.
Conform acelorași surse, populația rezidentă a județului Argeș s-a diminuat de la 612.431 locuitori în anul 2011 la 569.932 în anul 2021, fiind în scădere cu 42.499 persoane. De asemenea, potrivit datelor comunicate de către Direcția Județeană de Statistică, în luna februarie 2023 fenomenele demografice înregistrate în Argeș s-au caracterizat prin reducerea, față de luna anterioară, atât a natalității cu 80 de nou-născuți (-22%), cât și a mortalității generale cu 157 de cazuri (-20,3%).

Sporul natural pentru această lună rămâne, însă, negativ, diferența dintre născuți-vii și decedați fiind de 331 persoane. Acest trend demografic descrescător este accentuat și de migrația constantă a tinerilor către orașele mari din România, dar, mai ales, către statele dezvoltate din Uniunea Europeană.

Având în vedere faptul că aceste tendințe extrem de periculoase nu pot fi stopate decât prin implementarea unui pachet consistent de măsuri pro-nataliste, de încurajare a tinerilor pentru a-și întemeia familii și de sprijinire a lor în găsirea unor locuri de muncă bine plătite în localitățile de domiciliu, sau cât mai aproape de acestea, vă solicit următoarele informații:

Care sunt programele derulate de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în vederea încurajării natalității și sprijinirii tinerelor familii?
Câți tineri au beneficiat în anul 2022 și câți urmează să beneficieze în anul 2023 de prevederile unor politici specifice pentru încurajarea natalității și sprijinirea tinerelor familii la nivel național? Dar în județul Argeș?
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse derulează proiecte cu finanțare din PNRR pentru încurajarea natalității și sprijinirea tinerelor familii? Dacă răspunsul este afirmativ, care sunt acestea și câți beneficiari sunt din județul Argeș?
În cadrul programelor operaționale aferente cadrului financiar multianual 2021- 2027 sunt prevăzute axe de finanțare pentru încurajarea natalității și sprijinirea tinerelor familii? Dacă răspunsul este afirmativ, ce axe sunt dedicate acestor obiective și la ce nivel se ridică sumele care pot fi accesate?

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top