ÎNALT PREA SFINȚIA SA CALINIC: „Postul nu costă nimic! Nici postirea! Gustați ce puteți!”

IPS-calinic-e1679658226909-696x464

În ultima vreme și mai ales, după ce a început postul Mare, de data asta de timpuriu, și de 49 de zile, mai lung ca niciodată, creștinii ortodocși se plâng, până și la interviurile de la Radio România Actualități, radio pe care-l ascult fără nicio vacanță.

De ce anume se plâng? De scumpiri și mai ales de scumpirile zarzavaturilor (legume), fructe și alte bucate pentru meniul de post.

Că am pomenit de meniu, doresc să se știe că nu avem niciun meniu stabilit, alimentar, nici în Vechiul Testament, dar nici în Noul Testament. Lucru este tranșant: ori postești, adică nu mănânci nimic, decât să bei apă cât de multă, ori guști bucate potrivite cu firea și posibilitățile de sănătate, voință și putere, fără să bați toba, țambalul, clarinetul, saxofonul, chitarele și alte instrumente sonore!

Postul este o „adeziune” la un program benevol! Nu este nimeni obligat, nici să mănânce și nici să postească! Este voia liberă a fiecăruia să-și îngrijească sănătatea, trupul și sufletul, că sunt ale lui Dumnezeu! Așa citim în Biblie! Așa ne învață Sfântul Apostol Pavel!
Ce post să ținem noi, făpturile omenești, că ursul nu mănâncă, nici nu bea, luni de zile? Acum s-a modernizat și el, nu mai hibernează (adică nu mai priveghează), mai iese la lumină și pe drumuri să mai vadă cum merg lucrurile și cum postesc oamenii! Ca să nu ne mai necăjim prin piețe și să ne tot uităm în traistă, dacă avem bănuți să cumpărăm, noi putem posti un post biblic, așa cum citim în Cartea Profetului Isaia, capitolul 58, despre adevăratul post:

„Iată postul plăcut mie, zice Domnul Dumnezeu: Dezleagă lanțurile răutății, dezleagă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți, și rupe orice fel de jug; împarte-ți pâinea cu cel flămând, și adu în casa ta pe nenorociți, fără adăpost, dacă vezi și un om gol, acoperă-l și nu întoarce spatele semenului tău. Atunci lumina ta va răsări ca zorile și vindecarea ta va încolți repede; neprihănirea ta va merge înainte și slava Domnului te va însoți”. Unde este vorba de zarzavaturi?
Să mergem pe post de suflet, nu atâta de trupesc și de scump și cu dureri de cap și de stomac. Postul să fie o bucurie! Atunci nu mai costă nimic! Vom reveni cu precizări. Până atunci, beți apă și gustați ce puteți și ce nu costă!
(Înalt Prea Sfinția Sa Calinic)

Sursa foto: www.universulargesean.ro

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top