Parteneriat strategic în cercetare pentru reducerea risipei alimentare la nivelul județului Argeș

330980776_1269435177335669_5145854395715530117_n

Universitatea din Pitești, alături de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, A.D.I. Servsal Argeș, SC MEDIA ONE SRL, ASOCIAȚIA STUDENȚEASCĂ INGMED, își unesc eforturile, expertiza și resursele pentru identificarea de soluții de reducere a risipei alimentare la nivelul gospodăriilor argeșene.
Risipa alimentară apare pe tot lanțul de aprovizionare, de la producători la consumatorul final. Cea mai importantă verigă din lanț este cea formată din gospodării, cărora studiile internaționale le asociază aproximativ 60-70% din total risipă. Având în vedere faptul că, până în 2030, UE și-a propus ca obiectiv reducerea la jumătate a risipei alimentare pe cap de locuitor, găsirea de soluții și strategii de diminuare a fenomenului, implementarea de campanii de conștientizare la nivelul populației, respectiv educarea membrilor gospodăriilor cu privire la modalitățile de reducere a coșului risipei alimentare, reprezintă acțiuni de sustenabilitate deosebit de importante.

Astfel, în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2023, va fi implementat proiectul de cercetare Analiza la 360° a fenomenului risipei alimentare la nivelul gospodăriilor din Județul Argeș, România: cauze, efecte, nivel, structură și strategii de reducere, finanțat din fonduri interne, UPIT, competiția PROIECTE de CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ INTER-FACULTĂȚI. Echipa de proiect este interdisciplinară, fiind alcătuită din cadre didactice din mai multe facultăți ale universității – psihologi, economiști, ingineri etc., și practicieni cu expertiză în domeniul siguranței alimentare, managementului deșeurilor și comunicării.

Principalele rezultate vizate sunt atât de natură științifică, prin generarea de noi cunoștințe în domeniul risipei alimentare cu impact național și internațional, dar și de natură socială, prin implementarea unei campanii integrate de informare, conștientizare și educare a publicului larg, respectiv organizarea unui eveniment de susținere a reducerii risipei alimentare în cadrul gospodăriilor argeșene.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top