Sărbătoarea apei la Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea

abaav

Întreaga lume sărbătorește, în data de 22 martie, Ziua Mondială a Apei (World Water Day), o zi în care atenția omenirii ar trebui să fie îndreptată spre această resursă vitală, atât din punct de vedere al prețuirii și valorizării dar și al îngrijorării pentru viitorul ei. În anul 2024, Organizația Națiunilor Unite a propus tema „Apă pentru Pace” prin care subliniază rolul esențial pe care îl are apa în istoria și evoluția popoarelor, dar și în menținerea stabilității globale. Deși mai mult de 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apele care le traversează frontierele, doar 24 dintre state (din cele 153 de țări care împart râuri, lacuri și ape subterane cu vecinii lor) au acorduri pentru apa pe care o folosesc împreună. Printre acestea se numără și țara noastră.

La Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea evenimentele pentru sărbătorirea apei încep din primele zile ale lunii martie și se concretizează în activități administrative sau de educație pentru mediu, prin care se promovează mesajul respectului față de apă.

Astfel, în această perioadă, pe cursurile râurilor administrate, au avut loc activități de igienizare pe care le-au desfășurat salariații formațiilor de lucru din cadrul sistemelor de gospodărire a apelor (SGA Argeș, SGA Ilfov-București, SGA Giurgiu, SGA Teleorman, SHI Văcărești și SHI Olt). Cu toate că se acționează periodic pentru salubrizarea malurilor, efectul nu este de lungă durată întrucât neglijența, nepăsarea și iresponsabilitatea unora dintre semenii noștri readuc deșeurile în albiile râurilor.

Pe lângă astfel de acțiuni Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea și-a deschis porțile pentru ca tânăra generație să poată descoperi aspecte din activitatea complexă de administrare a resurselor de apă. În săptămâna 18-21 martie, personalul din laboratoarele de calitate a apei, centrele de intervenție rapidă și dispecerate i-au așteptat în mijlocul lor pe elevii sau studenții dornici să afle ce înseamnă, concret, gospodărirea apei în bazinul hidrografic Argeș-Vedea.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top