Senatorul Dănuț Bica, interpelare pe tema sancțiunilor aplicate României de Comisia Europeană

danut bica - senator pnl arges

Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, a avut o interpelare, la începutul acestei luni, pe tema sancțiunilor aplicate de Comisiua Europeană țării noastre. Senatorul a adresat, pe această cale, mai multe întrebări ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Lucian Aurescu, pentru care a solicitat și răspuns.

Stimate Domnule Ministru,

Este cunoscut faptul că, în baza tratatelor Uniunii Europene, Comisia Europeană inițiază proceduri juridice împotriva statelor membre care nu respectă legislația UE. Conform informațiilor prezentate în mass-media, împotriva României, de la data aderării la Uniunea Europeană până în prezent, au fost deschise numeroase proceduri de infringement, fie pentru nerespectarea obligației de a transpune corect, complet şi la termen directivele UE în legislația națională, fie pentru aplicarea incorectă a legislației europene.

 Având în vedere cele prezentate anterior şi luând în considerare faptul că Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de instituție care asigură coordonarea interministerială în vederea transpunerii directivelor UE şi asigurării cadrului de aplicare directă a reglementelor şi deciziilor, urmărește, în mod sistematic, stadiul îndeplinirii obligației României, ca stat membru al Uniunii Europene, de a transpune legislația europeană în cea națională, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care este numărul procedurilor de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva României între 1 ianuarie 2007 şi 31 mai 2022?
  2. Câte dintre acestea vizează netranspunerea la termen în legislația românească a directivelor Uniunii Europene şi câte transpunerea/aplicarea incompletă a legislației europene?
  3. Câte proceduri au fost clasate de Comisie în faza precontencioasă? Care este numărul cauzelor în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat câștig României şi în câte cazuri au fost pronunțate hotărâri de condamnare a statului român?
  4. Câte proceduri de infringement inițiate împotriva României erau în curs la data de 31 mai 2022?
  5. Care este valoarea sancțiunilor pecuniare aplicate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene României, pentru neîndeplinirea obligațiilor de stat membru al UE, de la data aderării şi până în prezent? Dar a celor pe care țara noastră riscă să le primească în cazul procedurilor de infringement care sunt deschise în acest moment?

       Solicit răspuns scris.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top