Senatorul USR de Argeș, Narcis Mircescu: „PNRR riscă să se gâtuie dacă nu este preluat de oameni competenți”

narcis-mircescu-usr

„România are dreptul să depună câte două cereri de plată prin PNRR pe an.

Potrivit calendarului agreat cu Comisia Europeană, pentru anul 2023 avea programate două astfel de cereri de plată, cele cu numerele 3 și 4. România abia a încasat parțial banii pe Cererea de Plată numărul 2, cerere aferentă anului 2022.

Din cauza neîndeplinirii jaloanelor din această cerere de plată potrivit cerințelor PNRR, aprobarea acesteia a durat nouă luni și nu două, așa cum este prevăzut în regulamentul Comisiei Europene. Iar cererea de plată a fost aprobată parțial, cu o suspendare de 50 de milioane de euro, pentru că două jaloane nu au fost finalizate nici acum.

Următoarea cerere de plată nu poate fi depusă însă decât după ce Comisia Europeană aprobă propunerea României de modificare a PNRR și componenta REPowerEu. Comisia a recomandat statelor membre să depună până la mijlocul anului aceste propuneri. Guvernul PSD-PNL le-a depus la finalul lunii septembrie. România este printre ultimele trei state membre UE care au depus oficial o propunere de modificare a PNRR, în condițiile în care alte state au primit deja și aprobările pe aceste propuneri.

Pentru a putea depune Cererea de Plată numărul 3, pe lângă reforma pensiilor speciale, Guvernul Ciolacu mai are de îndeplinit alte 10 jaloane care nu sunt conforme cu cerințele Comisiei Europene. 5,5 miliarde de euro ar fi putut încasa România până la finalul acestui an dacă ar fi depus cererile de plată 3 și 4, adică dacă ar fi făcut reforme importante precum cea a pensiilor speciale și cea a salarizării în domeniul bugetar.

In acest moment, mai există șanse doar teoretice ca România să mai încaseze vreun ban din cei pe 2023. Ar trebui ca Guvernul Ciolacu să se apuce furibund de muncă și să rezolve într-o lună pensiile speciale și celelalte restanțe care datează de anul trecut. Apoi, Cererea de Plată numărul 3 ar trebui să fie perfectă și să fie aprobată în termenul normal, de două luni.„, transmite senatorul USR de Arges, Narcis Mircescu.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top