„Marșul pentru viață” este cel mai mare eveniment pro-viață organizat în România încă din anul 2008. De la an la an, numărul participanților și al localităților în care s-au organizat activități pro-viață în luna martie a crescut din ce în ce mai mult. Din 2013, Marșul pentru viață a avut o temă inspirată din realitatea anului respectiv.
An de an, începând din 2008, în luna martie, în preajma sărbătorii Bunei Vestiri, se organizează „Marșul pentru Viață”, acțiune căreia Argeșul i s-a alăturat din anul 2017. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului organizează manifestarea anuală, care va avea loc sâmbătă, 29 martie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul.
Marșul se va sfârși printr-o slujbă de TeDeum la catedrala Sf. Gheorghe
Preoții participanți îi așteaptă pe cei care doresc să susțină această cauză, prin care se încurajează natalitatea și sprijinirea noilor familii și a viitoarelor mame, să se întâlnească pe data de 29 martie, în intervalul 13.30 – 14.00, în zona Teatrului „Alexandru Davila” din municipiul Pitești. De aici se va pleca spre Catedrala Sfântul Gheorghe, pe traseul de pe strada Mare. Marșul, care în anii trecuți a adunat sute de persoane și la care se așteaptă și de această dată o participare importantă, se va opri la Catedrala Sf. Gheorghe unde, la ora 15.00, se va săvârși slujba de Te Deum, care va fi și încheierea ediției 2025 a evenimentului.
Tema „Marșului pentru Viață” de anul acesta este „Fiecare om contează”.
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul organizației care a inițiat această mișcare, marșpentruviata.ro, acțiunea din acest an își propune să transmită un mesaj ferm și puternic: „Fiecare viață are valoare, iar sprijinul oferit femeilor însărcinate aflate în dificultate poate face diferența. Într-o societate în care multe femei se confruntă cu lipsa sprijinului emoțional, financiar sau social, este esențial să promovăm soluții bazate pe solidaritate, empatie și responsabilitate.
Tema acestei ediții a Marșului pentru Viață este profund inspirată de mărturia extraordinară a Magdalenei Rusu, campioana olimpică la canotaj la Jocurile Olimpice de la Paris, 2024. Povestea ei reflectă curajul și încrederea în viață: când a aflat că este însărcinată, mama sa avea deja o fiică de 20 de ani care era, de asemenea, însărcinată. La 40 de ani, mama Magdalenei se confrunta cu teama de a fi judecată de societate pentru decizia de a aduce pe lume un copil. În această perioadă dificilă, sprijinul necondiționat al Alinei Păun, sora mai mare a Magdalenei, a fost primordial.
„Eu am încurajat-o pe mama să păstreze copilul. Avea 40 de ani, o vârstă considerată avansată, și se simțea rușinată. I-am spus: «Nu ai de ce să-ți fie rușine să aduci un copil pe lume». A spus: «Dacă mă ajuți și tu, merg înainte.”, mai explică organizatorii printr-un comunicat de presă. (A.N)