Ziua de 1 Mai în zilele noastre înseamnă o zi liberă prin lege, prilej pentru oameni de a pleca într-o minivacanţă, însă înainte de 1989 sărbătoarea muncii era cu totul diferită.
În vremurile comuniste, 1 Mai, Ziua Muncii, era motiv de propagandă și de defilări uriașe în care erau ridicați în slăvi partidul și tovarășii Nicolae și Elena Ceaușescu.
În perioada regimului comunist, de 1 Mai, autoritățile organizau manifestații propagandistice uriașe. Aveau loc parade la care participau muncitori, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte elogioase la adresa partidului.
Totul se făcea, la acea vreme, în numele poporului român și al lui Nicolae Ceaușescu, în fața căruia se strângeau de la copii la adulți și de la muncitori la intelectuali pentru defilări grandioase.
După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte. Bineînțeles, grătarul cu mici este nelipsit de la petrecerea de 1 mai.