Celuloza și fibra de lemn sunt două dintre cele mai utilizate materiale de izolare în construcții – ambele funcționează extrem de bine. Sunt printre cele mai accesibile și mai ușor de instalat materiale de pe piața din România. Tocmai de aceea, trebuie să înțelegem cum ajută la izolarea fonică a unei clădiri.
Mai întâi să înțelegem diferențele dintre izolarea fonică și tratamentul acustic
Izolarea fonică este procesul de izolare sau blocare a sunetului, nepermițându-i să intre sau să iasă dintr-o cameră. Pentru a face acest lucru, va trebui să utilizați materiale care sunt concepute pentru a nu lăsa sunetul să treacă, cum ar fi gips-carton. Absorbția sunetului, pe de altă parte, se bazează pe materiale care sunt bune la absorbția sunetului, cum ar fi panourile acustice, păturile acustice menite să reducă „ecoul” sau reverberația în interiorul unei încăperi (persistența unui sunet într-o încăpere închisă, cauzat de reflexie, după ce sursa sonoră și-a încetat emisia).
Materialele de absorbție a sunetului, deși nu sunt grozave în scopuri de izolare fonică în sine, pot ajuta în continuare, motiv pentru care ați putea dori să le utilizați împreună cu materiale de blocare a sunetului pentru a obține cele mai bune rezultate. De exemplu, gips-cartonul și celuloza/fibra de lemn suflate sunt utilizate împreună.
Când încercăm să reducem zgomotul exterior, vorbim despre izolare fonică, dar dacă doriți să eliminați „ecoul” dintr-o cameră, așa cum se poate auzi de obicei într-o cameră mare și goală, atunci am avea nevoie de materiale care absorb sunetul.
Să vedem cum se descurcă fibra de lemn/celuloza în ceea ce privește izolarea fonică:
Acestea sunt materiale cu conductivitate termică scăzută, fabricate din hârtie sau lemn natural, în proporție peste 85%, tratate cu acid boric – acesta acționează ca un tratament ignifug (oprind extinderea focului).
Celuloza poate fi fie izolație în vrac, suflată și poate fi folosită atât în casele noi, cât și în cele deja existente pentru a înlocui sau îmbunătăți izolația deja instalată.
Celuloza este un absorbant excelent de sunet, deoarece este groasă și are o mulțime de pachete de aer în interior.
Izolația cu celuloză/fibră de lemn reduce zgomotul?
Când este pusă în interiorul unui perete interior tipic cu gips-carton pe ambele părți, adăugarea de izolație cu celuloză va crește ratingul STC (clasa de transmitere a sunetului) mai mult decât fibră de sticlă și spuma poliuretanică. Evaluarea STC se referă la cantitatea de zgomot care este redusă, în decibeli; creșterea cu un punct a ratingului STC reprezintă o reducere a zgomotului cu 1 dB. Deci, cu cât ratingul STC este mai mare, cu atât mai bine.
Ce beneficii mai oferă celuloza/fibra de lemn, pe lângă izolația fonică?
- Mai puține scurgeri de aer: aceasta încetinește destul de mult fluxul de aer în comparație cu fibra de sticlă.
- Ideală pentru spații înguste: deoarece celuloza este suflată sau pulverizată, acest lucru face mult mai ușoară acoperirea unei zone intregi, ajutându-vă să o introduceți cu adevărat în locurile înguste care sunt greu de atins.
- Acidul boric, boraxul sau sulfatul de aluminiu folosit în izolarea cu celuloză oferă rezistență la mucegai (dacă nu se udă), dăunători și foc.
Dacă stai într-o zona aglomerată, cu traficul greu, nu ezita să alegi celuloza. Furtunile și fenomenele meteo te deranjează? Casa iti este amplasata langa o zona industrială? Ai cumparat cele mai bune ferestre însă tot nu ai obtinut liniștea mult dorită? Descoperă beneficiile izolării podului și mansardei cu celuloză aici!