INTERVIU. Care sunt provocările din domeniul energiei și ce strategie are România pentru următorii ani? Aflăm răspunsurile de la argeșeanul Robert Tudorache

robert tudorache

Astăzi, 20 iulie a.c., este o zi cu dublă semnificație pentru România. De ce? Angajații din domeniul energiei sunt sărbătoriți în fiecare an la această dată, sub semnul Sfântului prooroc Ilie Tesviteanul, supranumit și ”stăpân al fulgerelor”, fiind de altfel și patronul spiritual al breslei. Pentru că sectorul energetic a suferit schimbări majore în ultimul an, am dorit să aflăm de la un specialist din domeniu ce ne așteaptă în următorii ani și care sunt cele mai mari provocări zilnice din acest sector. Astfel, am stat de vorbă cu argeșeanul Robert Tudorache, expert în cadrul Nuclearelectrica – Sucursala FCN. Amintim că, Robert Tudorache a fost secretar de stat în Ministerul Energiei şi a fost preşedinte al Consiliului de administraţie al Nuclearelectrica.

Care este semnificația sărbătoririi Zilei Energeticianului?

Ziua Energeticianului este sărbătorită în fiecare an la data de 20 iulie. Prin alegerea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ”stăpân al fulgerelor”, ca patron spiritual al breslei este marcată de fapt, importanța luminii pentru confortul vieții noastre.

Care sunt marile provocări cu care se confruntă acest domeniu?

Anul acesta s-a dovedit a fi un an al provocărilor majore pentru sectorul energetic și cel mai probabil aceste provocări vor continua și anul viitor. Din fericire, aș putea spune, România are o dependență redusă de importul de produse energetice. România are resurse energetice, ceea ce ne face să ne situăm printre țările cu cele mai reduse importuri de gaze și petrol, fapt care ne oferă un oarecare confort deși, trebuie să menționăm că dependența de importurile din sectorul energetic a crescut semnificativ în ultimii ani. Securitatea energetică (investiții în noi capacități de producție, exploatarea resurselor din Marea Neagră etc.), asigurarea aprovizionării și crearea de noi rute de transport; O piață energetică europeană complet integrată; Eficiență energetică , decarbonarea economiei, Cercetarea, inovația și competitivitatea.

Cum arată strategia energetică a României pentru următorii 5 ani?

Strategia energetică a Romaniei va urmări îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici energie – mediu ale Uniunii Europene, obiective asumate şi de România. Principalele deziderate ale politicii energetice europene sunt : siguranta energetică; dezvoltare durabilă; competitivitate
Nivelul înalt al profesionalismului, dedicația și responsabilitatea tuturor colegilor de breaslă îmi inspiră încrederea că indiferent de încercările la care suntem supuși, le vom depăși cu succes.

În acest context un rol deosebit de important revine învățământului universitar, în special facultăților de profil energetic. În cadrul Facultăţii de Energetică, prin natura profilului, se pregătesc viitorii specialişti care deservesc întregul lanț al sistemului energetic: producere, transport şi utilizarea energiei.

De asemenea, ar trebui să acordăm o atenție deosebită învătământului liceeal și școlii duale deoarece acolo se formează baza viitorilor profesioniști care vor asigura desfășurarea procesului de producție. Când vorbesc despre școala duală, mă gândesc la implicarea producătorilor din piața energiei în susținerea claselor de profil.

Ce mesaj doriți să transmiteți cu prilejul sărbătoririi Zilei Energeticianului?

Astăzi, la ceas aniversar le urez tuturor celor care s-au pus în slujba ”luminii și căldurii”, sănătate și succes în viață și activitate!
La mulți ani de „Ziua Energeticianului”!
Cu respect și admirație!

ROBERT TUDORACHE

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!