ABAAV: Mii de pet-uri au fost adunate din lacul Pitești (Prundu)

peturi2-lac-abaav-pitesti-actiune

În ultimele zile o cantitate foarte mare de PET-uri s-a adunat în acumularea Pitești (Prundu), fiind o sursă de poluare a apei și având un aspect neplăcut.

Într-o singură zi, 6 salariați ai Sistemului de Gospodărire a Apei Argeș au strâns din lac 350 de kg de pet-uri. Acțiunea de colectare a deșeurilor din apă a fost una foarte dificilă pentru că s-a făcut manual, din bărci, iar gunoiul a fost transportat la mal sac cu sac. Pe lângă acestă muncă, din bugetul instituției a fost achitat și costul predării acestora la depozitul de deșeuri.

Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea acționează periodic pentru întrețierea cursurilor de apă administrate, inclusiv prin activități de ecologizare. Deși igienizările au fost desfășurate frecvent de la începutul anului, deșeurile au reapărut în lacurile de acumulare, aduse de pe malurile râurilor. Ca de fiecare dată, în perioadele ploioase malurile sunt spălate de apă iar deșeurile ajung în lacuri de acumulare. Din păcate acțiunile de igienizarea au efect temporar, pentru că, locul acestor deșeuri va fi ocupat, în curând, de altele. Apele cu care am fost binecuvântați și munca „gospodarilor de ape” merită respectul comunității. Acest respect presupune simpla acțiune a semenilor noștri de a arunca gunoiul în zonele special amenajate. Pentru că urmează perioada sărbătorilor de Paști iar multe persoane vor alege să petreacă într-un cadru natural (păduri, malurile apelor) le recomandăm să manifeste responsabilitate față de ape și mediul înconjurător.

„Apa nu este un produs comercial oarecare, ci este un patrimoniu natural care trebuie protejat, tratat și apărat ca atare, fiind o resursă strategică de siguranță și securitate națională.” – se arată în Legea Apelor nr. 107/1996.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top