O practică pe cât de comună în gospodării și la agenții economici din industria alimentară, pe atât de greşită este aruncarea uleiul alimentar uzat și a grăsimilor la chiuvetă sau în vasul de toaletă.
Pe lângă faptul că reprezintă un mare factor de poluare al apei și solului, uleiul alimentar uzat și grăsimile animale reziduale aruncate la canalizare se depun pe conducte, unde pelicula de grăsime începe să crească creând blocaje pe rețea, ce conduc la refularea apelor uzate, mirosuri neplăcute și colmatarea instalațiilor, transmit autoritățile din Mioveni.
”Din acest motiv reamintim tuturor agenților economici din industriile generatoare de ape uzate cu conținut de grăsimi vegetale si animale – precum restaurantele, cantinele, unități de catering și altele din această categorie, faptul că SUNT OBLIGAȚI SĂ AIBĂ INSTALAT SEPARATOR DE GRĂSIMI! Acestă prevedere se aplică și societăților comerciale din industria alimentară care au ca specific bar, cafenea, cofetărie, patiserie, etc.
Această obligație derivă din cerințele legale privind evacuarea apelor uzate, prevăzute în HG 188/2002 (art.5 din Anexa nr.
1 – Normativ NTPA – 011 și art.5 din Anexa nr. 2 – Normativ NTPA -002), precum şi normelor europene impuse.
O altă metodă o reprezintă colectarea separată a uleiului uzat și reciclarea, în câțiva pași simpli:
1. Lasă uleiul la răcit după ce ai terminat de gătit;
2. Strecoară uleiul pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare;
3. Pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă;
4. Mergi cu recipientul la punctul de colectare din Piaţa Dacia, de unde va fi trimis spre reciclare.”, se arată în mesajul autorităților din Mioveni.