Într-un editorial din urmă cu câteva săptămâni intitulat “Despre medicina noastră”, elogiam personalități ale medicinei românești de la Victor Babeș și Daniel Danielopolu la Costin Carp și Mihai Gheorghiade. Acum este momentul unui bilanț medical în Argeș.
Fiind un județ mare și cu biodiversitate, Argeșul are nevoie de o infrastructură vastă, de exemplu, de aproape 1200 km de artere rutiere.
În mod similar, Consiliul Județean Argeș are în administrare 9 spitale cu diverse profiluri, cele mai multe din țară, ceea ce se traduce prin eforturi investiționale majore care, numai în ultimul mandat de patru ani s-au ridicat la 70 milioane euro din fonduri guvernamentale, europene și din bugetul propriu.
Cele mai importante unități medicale sunt Spitalul Județean de Urgență și Spitalul de Pediatrie, ambele situate în municipiul Pitești, care atrag pacienți și din județele învecinate.
La SJU se fac extinderi la Unitatea de Primiri Urgențe și Ambulatoriul de specialitate, iar noul corp de clădire va fi inaugurat în scurt timp. Aparatura medicală include un CT dedicat UPU în scopul reducerii timpului de așteptare, ca și un nou angiograf dedicat programului RO-STEMI.
Spitalul de Pediatrie va deveni unitate de rang regional prin serviciile medicale de vârf pe care le oferă prin modernizarea și dotarea cu aparatură adecvată secolului 21, bazinul pentru recuperare fiind unic în sudul României.
Tot prin unicitate se remarcă și Spitalul de Recuperare Brădet, unde se pot face proceduri valoroase în condiții avantajoase și într-un cadru natural superb.
Spitalul de Psihiatrie “Sf. Maria” din Vedea, care a fost unic în era Covid, a intrat în procesul de digitalizare.
La Spitalul “Carol I” Costești continuă modernizările începute cu câțiva ani în urmă.
Cele două spitale de pneumoftiziologie, de la Leordeni și, respectiv, Valea Iașului, au stații și sisteme de distribuție a oxigenului complet noi și alte investiții.
Și cele două spitale de cronici – “Constantin Bălăceanu-Stolnici” din Ștefănești și “Ion Crăciun” din Călinești oferă condiții bune pacienților, primul având și servicii de geriatrie.
Nu în ultimul rând, prin ANL se pot obține locuințe de serviciu la Ștefănești, pentru medicii tineri.
În municipiul Pitești există și unități medicale private apreciate, cum sunt: Spitalul Nord, fostul Muntenia Hospital, care aparține unui lanț cu centrul la Spitalul Nord Pipera București, în strânsă conexiune cu Spitalul “AKH” din Viena; “MedLife” SoloMed, “Regina Maria” cu două sedii; “ForteVita”, etc.
În următorul deceniu, prin fondurile PNRR se vor derula proiecte ample în domeniul spitalicesc, unul fiind noul centru de radioterapie cu 5 etaje care va fi racordat la secția de oncologie medicală.
Participarea medicilor argeșeni cu contribuții originale la congrese de specialitate naționale și internaționale este, de asemenea, onorabilă. De exemplu, după conferință de la Kobe din martie, desfășurată în cadrul Congresului Societății Japoneze de Circulație, am primit invitația de a susține o lucrare în septembrie la Londra, cu ocazia Congresului Societății Europene de Cardiologie.
Mai mulți colegi au participat activ la evenimente de rang național, cum sunt Congresul Național de Medicină Internă de la Călimănești, Conferința de primăvară a Societății Române de Cardiologie de la Sibiu, cursul ATENA de hipertensiune arterială desfășurat la Hotel Ramada Pitești.
Consiliul Județean este și amfitrionul unor evenimente medicale, cum sunt cursul de neurochirurgie de astăzi 23 mai, respectiv simpozionul de urologie de acum două luni.
În sfârșit, în cadrul Galei Premiilor CMR de la Ateneul Român, patru medici argeșeni au primit diplome de excelență.
Material realizat de dr. Adrian Tase