Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 16-20 august 2022, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Deschiderea oficială a două evenimente emblematice ale Primăriei Municipiului Pitești, organizate prin Centrul Cultural Pitești: Atelierul de creație „IconArT – artă tradițională iconografică”, ediția a II-a, și Tabăra Națională de Creație Plastică Pitești – Pictură, Grafică, ediția a VII-a, cu tema “Expresii Urbane”, marți, 16 august, de la ora 18.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești;
Prelegerea cu tema „Gib I. Mihăescu (II) – romancier”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 17 august, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții;
„Gib I. Mihăescu (1894-1935) s-a impus nu numai ca nuvelist, ci şi ca unul dintre cei mai valoroşi romancieri interbelici. El a îmbogăţit literatura română în direcţia prozei analitice, în descrierile obsesiilor erotice, care dau realităţii din jur o înfăţişare halucinantă. G. Călinescu spunea că tema fundamentală a romanelor lui Gib Mihăescu este <studiul psihologiei bovarice>. <Originalitatea şi una din reuşitele majore ale scriitorului constau în crearea unor personaje masculine perfect echilibrate din punct de vedere artistic, în acelaşi timp visători şi oameni de acţiune, ironici şi contemplativi, cu spirit plebeu, aparent superficial, dar capabili de dăruire şi voinţă încordată, tinzând bovaric spre un ideal îndepărtat> (Gh. Lăzărescu)”, spune Iudita Dodu Ieremia.
Vernisajul expoziției de grup sub genericul „Pasiune și Creație”, realizată de artiști plastici autodidacți, miercuri, 17 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții, eveniment coordonat de pictorița și poeta Loreta Din.
“<Dacă oamenii ar ști cât de mult am lucrat pentru a-mi câștiga abilitățile, nu ar mai părea așa de frumos (Michelangelo)>. Acest citat celebru ne dezvăluie tot ceea ce definește artistul, citat în care ne putem regăsi toți artiștii, indiferent de arta pe care o slujim. Cu atât mai mult, noi artiștii autodidacți fiind nevoiți să alocăm mai mult timp căutării, studiului și exersării fără a ni se preda, sau a fi îndrumați de un profesionist. Simt bucurie pentru că acest demers cu tema <Flori nemuritoare> a devenit realitate, cu ajutorul echipei de la Centrul Cultural Pitești și al prietenilor mei artiști plastici care au răspuns invitației mele, și pe care-i voi enumera în ordine alfabetică: Liviu Anca, Daniela Gherman, Joița Iordan, Mihaela Martin, Stelian Necșoi, Minuța Stănescu. Veți avea ocazia să-i cunoașteți, să aflați de unde chemarea pentru arta plastică, în cazul nostru – pictura. Pentru fiecare expozant am pregătit o surpriză, și anume versuri inspirate de o singură lucrare dintre cele expuse. Pe lângă picturi și poezie ne vom delecta și cu suavele acorduri de chitară oferite de Stelian Necșoi”, spune Loreta Din.
Spectacolul de muzică și dans modern sub genericul “Hello Summer”, susținut de copii și tineri care urmează la Centrul Cultural Pitești cursuri de chitară și de dans sportiv, eveniment coordonat de coregraful Alfred Schieb, joi, 18 august, de la ora 19.00, în Parcul Lunca Argeșului. “Pe lângă copiii și tinerii talentați care-și cultivă aptitudinile artistice la Centrul Cultural Pitești, vor evolua și copii de la cursul de dans, coordonat de Lisa Schieb, la Așezământul Cultural Mărăcineni”, precizează Alfred Schieb.
Vernisajul expoziției Taberei Naționale de Creație Plastică Pitești – Pictură, Grafică, ediția a VII-a, cu tema “Expresii Urbane”, sâmbătă, 20 august, de la ora 18.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești.
La tabăra coordonată de artistul plastic Daniel Preduț, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Pitești, participă artiști plastici consacrați: Angela Tomazelli din București, Ioan Silviu Soare din Călărași, Sever Moldovan din Bistrița, Elena Carmen Olteanu din București, Carmen Mirela Trăistaru din București, Marcela Smeianu din Slobozia, Alexandra Maria Ilie din Pitești, Mara Diaconu din Pitești, Stela Lucici din Pitești. Despre lucrările prezentate va susține o prelegere criticul de artă Ana Amelia Mădălina Dincă din Călărași.