Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 26 februarie – 2 martie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală

centrul-cultural-sediu2-1

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 26 februarie – 2 martie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Noul proiect cultural sub genericul „Hrană pentru Suflet”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 26 februarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă invit la prima ediție a proiectului <Hrană pentru suflet>, când va fi invitat poetul ing. Marian Teodor Popescu.Vă așteptăm să participați și cu sufletul!”, spune Adrian Mitroi.
Dezbaterea cu tema „Impactul artei asupra designului vestimentar”, în cadrul proiectului cultural „Povești pictate”, coordonat de artistul plastic Mihaela Viorela Martin, având-o invitată pe Ioana Niță, designer vestimentar, eveniment care se va desfășura luni, 26 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Frumusețea artei, din punctul meu de vedere, este caracterul ei atemporal. Artistul autentic are propria amprentă care conferă unicitate și valoare propriilor creații. Un exemplu în acest sens este invitata mea, Ioana Niță, care ni se prezintă astfel: <Sunt profesor în învățământul primar și preșcolar. Pasiunea și creativitatea mi-au îndrumat pașii către o altă profesie, aceea de creator de haine. Am început din zona cea mai de jos a acestei meserii și, ușor, cu pași siguri, mi-am deschis propria fabrică de haine. Mult timp am lucrat pentru brandurile din străinătate, dar acest lucru nu mi-a satisfăcut partea creativă, imaginația mea nu se regăsea în hainele create de alte persoane. Într-o zi, am hotărât să deschid propriul magazine online de haine și să-mi valorific potențialul. Acum, cu mândrie spun că reușesc să îmbrac câteva mii de femei cu hainele create de mine. Sunt convinsă că într-o zi ținutele vestimentare concepute de mine vor avea locul lor în lumea modei. Îi încurajez pe tineri să urmeze această meserie, care este ARTĂ!>”, informează Mihaela Viorela Martin.
Dezbaterea cu tema „Din lada de zestre, pe scena Centrului Cultural Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială „Ion Pillat”, eveniment care se va desfășura luni, 26 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În cadrul acestei întâlniri, Dragobete și Mărțișor ne invită să primim primăvara cu bucurie, căldură în suflet, culoare și dragoste. Ne vor fi alături doamna Marilena Zidăroiu, colecționară de păpuși, doamna Aurelia Iacobescu, meșter popular, elevi ai Liceului Tehnologic <Constantin Brâncuși>, însoțiți de doamna profesoară Mihaela Nae”, spune Maria Simona Mitroi.
Prelegerea cu tema „Semnificația anului Dragonului de lemn și interpretarea stelelor zburătoare pe anul 2024”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, susținut de Sorin Dinu, specialist în Feng Shui, marți, 27 februarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Dialogul cu tema “Criza de identitate a adolescentului”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, având-o invitată pe Nicoleta Stan, consilier educativ la Liceul Tehnologic nr. 1 Marăcineni, marți, 27 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În adolescență întâlnim cele mai dramatice contradicții, cele mai acute insomnii; vorbim chiar de o conștiință a sinelui! Discutăm acum de variate și numeroase trebuințe ce generează conflictul cu toată lumea din jur. De maturitate intelectuală, limbaj fluent, flexibil, imaginație creatoare, de o continuă dezvoltare a conștiinței morale, de pasiuni, de adevărate furtuni afective… Adolescentul dă dovadă de multă independență în căutarea identității sale (e vorba de un proces de auto-identificare). El trăiește permanent în deplasări proiective spre viitor! Iată despre ce lucruri interesante voi discuta cu invitata mea!”, spune George Badea.
Dialogul cu tema „Întâlniri”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Imagini și Cuvinte”, coordonat de poeta Anca Daniela Lovin, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din municipiul Câmpulung Muscel, avându-le invitate pe poeta Daniela Voiculescu și pe interpreta și profesoara de muzică Valentina Rădoi, marți, 27 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Există întâlniri pe parcursul vieții care ne modelează existența: iubiri, prieteni, oameni dragi, dar la fel de dragi ne sunt și cei care gândesc asemenea nouă: scriitori, artiști, oameni care știu să lase urme parfumate în sufletele celor cu care interacționează, chiar și peste timp”, spune Anca Daniela Lovin.

Conferința cu tema „Există o filosofie românească?”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de scriitorul dr. Leonid Dragomir, redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Romulus Brâncoveanu, de la Facultatea de Filosofie București, eveniment care se va desfășura marți, 27 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Prof. univ. dr. Romulus Brâncoveanu va vorbi despre o temă mereu actuală: <Există o filosofie românească?>. Romulus Brâncoveanu a fost decanul Facultății de Filosofie a Universității din București, între anii 2008 – 2020, unde a predat filosofie politică, filosofia istoriei și etică. În prezent este editor-in-chief al revistei academice de filosofie politică <Public Reason>. Articolele, cărțile (<Canoane metodologice și dialog discursiv>, <Democrația românească. Teorie și metodă> etc.) și proiectele de cercetare pe care le-a condus reflectă interesul său teoretic de a îmbina studiul marilor programe de cercetare din științele umaniste cu tematica mai largă a cunoașterii, întrebuințării rațiunii în viața publică, în educație, în valorificarea patrimoniului cultural. Romulus Brâncoveanu este și un important poet al generației 80, ultimul său volum, <Estimp>, apărând în 2023. Expunerea profesorului Brâncoveanu va încerca să răspundă la un șir de întrebări precum: <Există o filosofie românească?>. Dacă da, are ea un profil spiritual bine definit, așa cum putem vorbi de o filosofie germană, anglo-saxonă, franceză sau greacă? Dacă nu, unde o putem întâlni? În limba noastră, în cultura tradițională, în modul nostru de viață, într-un spirit anume care constituie expresia unui fel propriu de a trăi și vedea lumea? Cum am putea pune în evidență și reconstrui o asemenea filosofie? Sau, poate, filosofia românească este doar un subiect al discuției intelectuale, de ieri și de astăzi? Un răspuns mai general la asemenea întrebări ar putea fi acela că există o filosofie românească în măsura în care diferitele contribuții și reconstrucții filosofice pot primi un numitor cultural comun, dincolo de contextele istorice care le-au generat și le explică. Conține acest numitor comun elementele unui stil de filosofare identificabil, sau pe acelea ale unei viziuni despre lume aparte, ce pot subzista într-o lume în care filosofia se va practica doar în limba engleză?” spune Leonid Dragomir.

Prelegerea cu tema „Dragostea între patimi și pătimiri” (II), în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 28 februarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Conferința cu tema „Ierusalim, leagănul religiilor”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Maroc la București, Excelența Sa Hassan Abouyoub, eveniment care va avea loc miercuri, 28 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema „Buclele stranii și conștiința umană”, în cadrul proiectului „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de psihologul, sociologul, scriitorul și publicistul George Smeoreanu, eveniment care va avea loc joi, 29 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Încă o paradigmă, printre altele, în baza căreia putem să aproximăm natura conștiinței”, ne incită George Smeoreanu.

Prelegerea cu tema „Unde e iubirea?”, susținută de Laura Gabriela Nițescu, trainer de dezvoltare personală, profesoară de limba și literatura franceză, joi, 29 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„<Unde e iubirea?>, mă întreabă oamenii destul de des. Dacă privim la ceea ce ni se prezintă în exterior, oamenii aproape că nu mai observă manifestările iubirii. Atenția noastră este în mod special dirijată către conflicte, pentru a ne distrage atenția de la pace și iubire. Dar ea ESTE și va fi mereu. Unde?”, ne invită la introspecție Laura Gabriela Nițescu.
Spectacolul artistic sub genericul „Mărțișor de poveste”, coordonat de Nicoleta Andrei, antrenoare, eveniment susținut de gimnastele de la cursul de balet și gimnastică ritmică din cadrul Centrului Cultural Pitești, vineri, 1 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Spectacolul de pian „Flori Muzicale”, coordonat de profesorul de pian Alin Roșu, sâmbătă, 2 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Evenimentul reprezintă un omagiu adus femeilor, o celebrare a Zilei Femeii, un tribut adus celei care reprezintă un simbol etern al dragostei necondiționate și al grijii materne. Elevii pe care-i pregătesc vor încânta auditoriul cu un repertoriu ales pentru această ocazie, care va cuprinde piese clasice şi contemporane, oferind un vocabular muzical divers, capabil să exprime cele mai înalte sentimente de iubire și apreciere față de mame. Audiția muzicală <Flori Muzicale> promite să fie o împletire armonioasă de melodie și emoție, unde muzica va fi principalul mijloc prin care să le mulțumim mamelor noastre pentru tot ceea ce ne oferă zi de zi. Cu acest prilej, îi invităm pe iubitorii de muzică și pe toți cei care doresc să își celebreze mamele într-un mod unic, să participe la acest eveniment de suflet”, spune Alin Roșu.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top