Curtea de Justiție a UE ar putea suspenda aplicarea dispozițiilor din Legile Justiției

Guvernul de la București este adus în fața judecătorilor CJUE, cea mai înaltă instanță în materie de legislație europeană. Speța este numirea de către Guvern a conducerii interimare a Inspecției Judiciare prin ordonanță de urgență, contestată în instanță. Forumul Judecătorilor s-a adresat Tribunalului Olt în acest sens, iar instanța a admis că trebuie sesizată Curtea de Justiție a UE.

Cei de la Forumul Judecătorilor au întrebat, în cererea adresată inițial instanței de la Olt, dacă unul dintre articolele Tratatului privind UE trebuie interpretat în sensul obligației statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate și în rapoartele din cadrul MCV, în cazul unor proceduri de desemnare directă de către Guvern a conducerii Inspecției Judiciare, chiar și cu titlu provizoriu?

Judecătorul Dragoș Călin, copreședinte al Forumului Judecătorilor din România, a declarat pentru Radio Europa Liberă România:

„CJUE se va pronunța asupra întrebărilor cu care a fost sesizată, pe care le va putea reformula, în raport de obiectul cauzei și de necesitatea instanței de trimitere din România în soluționarea cauzei. Prin ricoșeu, însă, interpretarea MCV și a rapoartelor sale în sensul obligativității va determina reconsiderarea tuturor modificărilor aduse legilor justiției, criticate de Comisia Europeană.”

Dacă sesizarea va avea câștig de cauză la CJUE, va fi aplicată imediat în România, mai spune judecătorul.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top