Sfaturi utile oferite de medicul cardiolog Adrian Tase
Chiar dacă pentru majoritatea elevilor a început vacanța de vară mult așteptată, pentru cei care sunt în an terminal, aceasta este perioada cea mai stresantă din an, cea a susținerii examenelor.
Fie că vorbim aici de evaluarea națională sau Bacalaureat ori licență, acestea vin întotdeauna la pachet cu un pachet de emoții greu de controlat și o stare mai pronunțată sau mai difuză de anxietate care diminuează puterea de concentrare.
Adolescenții își dau seama de importanța examenului pentru viitorul lor, îl percep ca fiind o etapă decisivă și simt o presiune interioară, dar și din partea familiei. Astfel se creează o temă interioară generată de apropierea examenelor, o frică față de un eveniment subiectiv, care ia forma celei mai mari spaime a lor.
Starea de anxietate se manifestă printr-o îngrijorare excesivă, gânduri negative, o neliniște intensă resimțită în tot corpul.
Care sunt simptomele anxietății
Unii dintre cei aflați în această situație au ajuns chiar și în cabinetul medicului, stările anxioase cauzând și reacții fizice.
În ultimele săptămâni, s-au perindat pe la cabinetul de cardiologie mai mulți adolescenți stresați de examenele pe care urmează sa le susțină.
În cele mai multe cazuri, cauza acestor prezentări s-a dovedit a fi emoțiile inerente acestor examene importante, dar incertitudinile care planau în perioada grevei profesorilor.”, a declarat cunoscutul medic cardiolog Adrian Tase pentru ziarul Ancheta.
Așa cum a mai adăugat acesta, adolescenții care i-au trecut pragul acuzau anumite stări.
Simptomele prezentate de elevi au fost: înțepături în zona inimii, palpitații, dificultăți de respirație, senzații de nod în gât, dureri de cap etc. Din fericire, în urma investigațiilor de rutină efectuate la cabinetul de cardiologie, nu au fost depistate modificări structurale sau alte probleme ale inimii.”
Cum să treci mai ușor peste
Pentru a nu se lăsa copleșiți de aceste stări negative, care pot crea un haos sentimental pentru elev, este nevoie ca aceștia să fie susținuți și încurajați, să li se explice că există și o a doua șansă și nu trebuie să dispere dacă au un rezultat nesatisfăcător.
Le recomand tuturor care susțin examene în această perioada să evite stresul și să nu intre în panică. De asemenea, să doarmă opt ore pe noapte, să se alimenteze optim, să facă mișcare. Și, mai ales, să fie încrezători în reușita lor!”, mai spune conf. dr. Adrian Tase pentru toți cei care se pregătesc de Evaluarea națională și examenul de Bacalaureat, conform sursei mai sus menționate.
De asemenea, i Ministerul Educației a venit cu câteva sfaturi utile pe care elevii să le urmeze în timpul examenelor:
Sursa foto: ziarulbursa.ro