Epidemia de gripă. Cum se poartă CORECT măștile chirurgicale?

În plină epidemie de gripă, numărul total de decese de la începutul sezonului ajungând la 72, una dintre recomandările medicilor este purtarea măștilor chirurgiale, pentru a preveni îmbonlavirea.

În mediul online au apărut diverse „sfaturi” pentru purtarea acestor măști. Din păcate, acestea conțin informații eronate, un exemplu concret fiind cel în care se recomandă purtarea măștii cu albul în interior când eşti sănătos şi cu albul în exterior când eşti bolnav.

Aceste recomandări sunt ERONATE.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat care este rolul unei astfel de măști și cum trebuie purtată în mod CORECT:
cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas logic în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura și nasul acoperite, cu părțile laterale ale măștii cât mai bine lipite de obraji.

„Poate o mască simplă să oprească virusul? Nu. Virusul per se e foarte mic și ar trece lejer prin ochiurile materialului. Totuși, de la om la om, picăturile din respirație pot fi oprite. Și ele conțin virusul de regulă.
Cum se poartă masca? Cu partea colorată în exterior, cu bandă specială pentru nas logic în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura și nasul acoperite, cu părțile laterale ale măștii cât mai bine lipite de obraji. NU se poartă DIFERIT! Nu procedați ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când ești sănătos și cu albul în exterior când ești bolnav.”

Medicul recomandă și o serie de măsuri care trebuie luate pentru a reduce riscul de îmbolnăvire:

„Ne vom spăla viguros pe mâini pentru protecție adecvată, pentru că masca nu reprezintă o metodă perfectă. Ne vom vaccina pentru a scădea drastic riscul de a face gripă. Vom sta acasă dacă suntem bolnavi. Cele mai multe măști nici nu acoperă bine gura, nasul și mai ales părțile laterale și nu pot filtra eficient virusurile, dar pot limita transmiterile picăturilor de lichid din actul respirator, din tuse sau strănut. Totuși, trebuie să știți că nu există nicio recomandare oficială pentru purtarea acestor măști în gripă! Nu sunt incluse în vreun protocol strict de protecție. Depinde de fiecare cum decide să se protejeze în plus și numeroase studii au arătat efecte benefice.”

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top