„Eroi pentru copiii noștri”, un proiect al Fundației Leul Albastru

leul-albastru-696x258

În perioada iunie-decembrie 2024 Fundația Leul Albastru a implementat, cu sprijinul Fundației Orange proiectul „Eroi pentru copiii noștri” în cadrul căruia a organizat cursuri de prim ajutor pediatric pentru părinți și cadrele didactice și ateliere educaționale inovatoare pentru copiii înscriși la Grădinița cu Program Prelungit „Scufița Roșie” din Geamăna.

Principalele rezultate obținute ca urmare a implementării proiectului sunt:

6 cursuri de prim ajutor pediatric pentru 70 de părinți și cadre didactice
6 ateliere educaționale interactive pentru copii
70 de kituri de prim ajutor oferite
2 defibrilatoare automate externe montate
Proiectul „EROI pentru copiii noștri” urmărește dezvoltarea unui mediu sigur și responsabil în comunități prin învățarea tehnicilor de prim ajutor pediatric care pot contribui semnificativ la salvarea de vieți omenești.

leul-albastru-696x258

Scopul proiectului a constat în transformarea comunităților într-un mediu sigur și responsabil prin dezoltarea cunoștințelor și deprinderilor de acordare a primului ajutor pediatric. Fiind destinate părinților, educatorilor și personalului auxiliar din grădinițe, cursurile de prim ajutor s-au concentrat pe abordarea celor mai frecvente incidente medicale întâlnite la copii – obstrucția căilor aeriene cu un bol alimentar, stopul cardio-respirator sau lipotimiile. Cursurile au fost susținute de un trainer acreditat și au constat în două etape – predarea conținutului teoretic și practica pentru fiecare manevră – resuscitarea cardio-pulmonară, dezobstrucția căilor respiratorii și manevra Heimlich și Poziția Laterală de Siguranță. Participanții au învățat să acorde primul ajutor de la conform standardelor oferite de Consiliul European al Resuscitării, trainerul asigurându-se că fiecare este pregătit să intervină în situații de urgență. La finalul cursurilor absolvenții au primit câte un kit al salvatorului, dotat cu echipamentul necesar acordării primului ajutor.

Simultan cu organizarea cursurilor de prim ajutor voluntarii fundației și ai Orange au susținut ateliere educaționale interactive pentru copii. În cadrul acestor ateliere cei mici au învățat noțiuni de bază despre corpul uman prin tehnologii de Realitate Virtuală, au programat roboți educaționali, au colorat planșe de Realitate Augumentată, au citit cartea „Povestea Leului Albastru” și au discutat despre prietenie, curaj și visuri. Fiecare copil a realizat o planșă cu leul ca simbol al propriului vis. La finalul atelierelor ei s-au bucurat de prezența Leului Albastru, mascota care i-a încărcat de energie și i-a motivat să persevereze în atingerea obiectivelor pe care și le-au propus.

De departe cel mai distractiv atelier a fost cel de programare a câinelui robot. Într-o atmosferă de chicote și încurajări, cei mici au învățat despre reguli, de ce sunt ele importante și cum câinele robot va deveni paznicul respectării regulilor într-un viitor nu foarte îndepărtat. Ei au aflat despre meseria de programator de roboți și au învățat să codeze robotul pentru a monitoriza activitatea – să felicite comportamentele dezirabile sau să sancționeze pe cele nepotrivite.

La activitățile din proiect au participat și voluntari ai Orange România, care au oferit sprijin în organizarea și susținerea atelierelor.

Activitatea de încheiere a proiectului a constat în montarea a două defibrilatoare automate externe – la Grădinița cu Program Prelungit „Scufița Roșie” din Geamăna și la Centrul de zi „Leul Albastru” din Bradu. Acestea deservesc comunitatea și sunt pregătite pentru a fi utilizate de salvatorii instruiți.

Eroi pentru copiii noștri este un proiect câștigător în cadrul competiției Susține un ONG, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

Fundația Leul Albastru este o fundație înființată în anul 2011, având drept scop sprijinirea grupurilor vulnerabile prin oferirea gratuită de servicii sociale, educaționale și îndrumare medicală în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora. Susține optimizarea, promovarea și stimularea învățării pe tot parcursul vieții, în sensul că aceasta realizează activități de interes general și comunitar cu scopul continuării studiilor, a prevenirii abandonului școlar și a reducerii părăsirii timpurii a școlii.

Fundaţia Orange Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. În cei 12 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 7,8 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul incluziunii lor sociale. Principalele programe ale fundației sunt: „Orange Digital Center”, „Digitaliada”, „Susține un ONG”, „Lumea prin culoare și sunet”, „Solidarity FabLabs” și „Centrul Digital pentru Femei”. Pentru detalii vizitati www.fundatiaorange.ro.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!