Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: „Este nevoie de sisteme de sănătate redimensionate, moderne, sustenabile”

Estera-St-e1673959591653-696x525

Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: Pentru ca ”Sănătate pentru toți” să devină standardul normalității oricărei societăți, este nevoie de sisteme de sănătate redimensionate, moderne, sustenabile

Începând cu anul 1950, în data de 7 aprilie este celebrată Ziua Mondială a Sănătății pentru a marca crearea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (1948), oferind prilejul întregii lumi, organizațiilor guvernamentale și non-guvernamentale, politicienilor, locuitorilor din orice comunitate să se implice și să promoveze activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

Anul acesta, sub sloganul ”Sănătate pentru toți”, OMS aniversează 75 de ani de existență, oportunitate de a parcurge retrospectiva  succeselor în materie de sănătate publică care au îmbunătățit calitatea vieții populației  în ultimele opt decenii, dar și de a motiva începerea unor acțiuni pentru abordarea provocărilor în domeniul sănătății în prezent și în viitor.

În acest context, doamna Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, a declarat:

„Pe 7 aprilie 2023 OMS împlinește 75 de ani de la înființare, putem spune o ”vârstă” semnificativă, concretizată în experiența și maturitatea demersurilor globale inițiate de-a lungul timpului. Este o aniversare care îndeamnă la a privi în trecutul istoriei organizației și inițiativele promovate de aceasta, și, în egală măsură, la perspectivele viitoare asupra celor mai importante aspecte asupra existenței noastre.

Rolul, misiunea și viziunea OMS sunt despre conexiunea națiunilor, a modului în care oamenii s-au unit pentru a face descoperiri uimitoare care să ofere tuturor șanse egale la o viață sigură și sănătoasă. Colaborarea internațională, perseverența, inovarea, apropie comunitățile, le aduc împreună pentru un singur obiectiv, acela de a fi cât mai mulți oameni sănătoși. De fiecare dată, Ordinul Asistenților Medicali Argeș se alătură și susține recomandările și programele propuse de OMS, cunoscând faptul că numai împreună poate fi formulat și coordonat răspunsul mondial la urgențele de sănătate, poate fi promovată prevenirea bolilor și extinderea accesului la asistența medicală. Asistenții medicali sunt parte integrantă a echipelor multidisciplinare, au rol determinant în acordarea îngrijirilor de sănătate, au abilitățile și cunoștințele necesare pentru a răspunde cu profesionalism evoluției dinamice și într-un ritm fără precedent a tuturor factorilor de influență a sănătății publice.  

Am convingerea că putem înfrunta provocările globale numai prin cooperare globală, iar cea mai gravă pandemie din istoria recentă, pandemia de COVID-19, a confirmat această convingere și a arătat că protejarea sănătății este fundamentală pentru economiile, societățile, securitatea și stabilitatea noastră. În acest context, aș dori să ne amintim că Organizația Mondială a Sănătății  a desemnat anul 2021 ”Anul internațional al lucrătorilor în domeniul sănătății și îngrijirii”, reprezentând recunoașterea rolului critic al lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale în asigurarea sănătății și bunăstării indivizilor și comunităților, devotamentul și spiritul lor de sacrificiu.

Pentru a face din ”Sănătate pentru toți” o realitate, este nevoie ca populația, comunitățile să aibă acces la informații servicii de sănătate de înaltă calitate, astfel încât să poată avea grijă de propria lor sănătate și de cea a familiilor lor. Pentru ca ”Sănătate pentru toți” să se transforme din slogan în certitudine, este absolut necesar de lucrători din domeniul sănătății calificați la cele mai înalt nivel, care oferă îngrijiri de calitate, centrate pe pacient. Pentru ca ”Sănătate pentru toți” să devină standardul normalității oricărei societăți, este nevoie de sisteme de sănătate redimensionate, moderne, sustenabile, cu forță de muncă distribuită echitabil, protejată și susținută. Și, nu în ultimul rând, este nevoie de investiții pe toate palierele sistemelor de sănătate: resursa umană, infrastructură, cercetare, digitalizare.

Țin să menționez că recent, pe 24 martie, s-au desfășurat la București lucrările întâlnirii Hub-ului Asistenților șefi ai OMS Europa și punctelor focale pentru asistenți și moașe din regiunea Europeană a OMS, organizată de Organizația Mondială a Sănătății – Biroul Regional pentru Europa în colaborare cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Ministerul Sănătății, unde au fost abordate toate aceste aspecte. Dreptul la sănătate, la ocrotirea ei, este un drept fundamental al omului, pe care îl găsim definit atât în documente legislative naționale, cât și în mai multe documente internaționale, astfel încât fiecare persoană să aibă acces la serviciile de sănătate de care are nevoie, când și unde are nevoie de ele, fără dificultăți financiare.

Ordinul Asistenților Medicali Argeș este un permanent ambasador al acestor principii pe care le adaptează, le promovează și le aplică în practica organizațională, aducând constant în atenția asistenților medicali tendințele globale din sănătate. În spiritul Zilei Mondiale a Sănătății transmit asistenților medicali, tuturor profesioniștilor din sănătate, gânduri bune, sincere mulțumiri și oneste aprecieri pentru fiecare gest de îngrijire a pacienților, pentru inepuizabila dedicare acordată semenilor care caută vindecare, pentru modestia altruismului, empatie, curaj și devotament! Vă mulțumesc că ați transformat vocația în profesie!

La mulți ani, binecuvântați cu sănătate, sănătatea dumneavoastră fiind indispensabilă îndeplinirii misiunii de a atinge dezideratul universal ”Sănătate pentru toți!”a concluzionat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!