Eveniment dedicat sănătății femeii organizat de Ordinul Asistenților Medicali Argeș, la Mioveni

estera-e1687770050754-696x571

Finalul săptămânii trecute a fost marcat de simpozionul cu tema „Îngrijim sănătatea femeii”, eveniment organizat de Ordinul Asistenților Medicali Argeș în parteneriat cu Spitalul Orășenesc Mioveni, cu susținerea constantă a Primăriei Orașului Mioveni, la care au fost prezenți peste 100 de asistenți medicali din cadrul spitalului și alte unități sanitare din Mioveni.

Au răspuns invitației si au onorat cu prezența: Ion Georgescu-primarul orașului Mioveni, dr. Mircea Stoian-managerul spitalului, dr. Alexandru Iacobescu-director medical, Rodica Leanca-asistent șef al spitalului, dr. Andreea Hodorog-medic specialist obstetrică-ginecologie și, nu în ultimul rând, membrii ai Consiliului Județean al OAMGMAMR Filiala Argeș.

Manifestarea științifică a fost moderată de doamna Estera Stămoiu, președinte al OAMGMAMR Argeș, care, în cuvântul de deschidere a subliniat scopul și obiectivele simpozionului, prezentând audienței câteva considerații relevante și de impact cu privire la tema abordată.

„Sănătatea femeii este un domeniu în care informarea publică și prevenția joacă un rol esențial, iar asistenții medicali ocupă poziții fundamentale în acest domeniu. Permanentizarea acțiunilor pentru îmbunătățirea sănătății femeilor prin promovarea și coordonarea unei agende de sănătate la nivelul comunității și organizației profesionale, care abordează prevenția și furnizarea serviciilor, cercetarea și educarea publicului și specialiștilor din domeniul medical poate fi un obiectiv pe termen lung, concretizat în acțiuni atât individuale, cât și colective.

Întotdeauna cifrele sunt seci și implacabile, dar exprimă stări de fapt clare și precise. Estimările pentru România ale Centrului Comun pentru Cercetare, arată că în anul 2020 s-au diagnosticat 95.276 de cazuri noi de cancer. La femei, cancerul de col uterin este al treilea ca frecvență, după cancerul de sân și cancerul colorectal, situație care diferă de profilul european. Proiecțiile pentru România, estimează că în perioada 2020-2040 incidența cancerului va crește cu 7%. Mortalitatea prin cancer reprezintă 19% din totalul deceselor. Cancerul este a doua cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare. În 2020 au murit din cauza cancerului 53.974 de persoane în România.

Depistarea precoce și screeningul pentru cancer sunt recunoscute drept priorități ale intervențiilor de sănătate publică în cadrul strategiei de sănătate, 2020-2030”, a declarat Estera Stămoiu.

În alocuțiunile susținute, invitații au transmis participanților mesaje de mulțumire, respect și apreciere pentru devotamentul și consacrarea manifestate în îngrijirea pacienților, cât și pentru intenția permanentă de perfecționare profesională.

Mulțumiri speciale au fost adresate asistenților medicali șefi și coordonatori din Spitalul Orășenesc Mioveni, care împreună cu întreg personalul au participat la procesul de acreditare al unității medicale de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Conducerea spitalului, prin directorul medical, dr. Alexandru Iacobescu a oficiat o simbolică festivitate de gratitudine, oferindu-le acestora buchete de flori acestora, precum și doamnei Rodica Leanca, asistenta șefă a spitalului.

În discursul său, domnul Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni, a accentuat faptul că „tehnologia este unul din pilonii de bază ai viitorului, iar dezvoltarea profesională asigură creșterea calității serviciilor medicale furnizate comunității. Întotdeauna voi fi alături de asistenții medicali, de tot personalul din sănătate, astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune servicii de sănătate.”

Edilul administrației locale din Mioveni a valorificat întâlnirea cu asistenții medicali și într-un registru prietenesc le-a expus provocările, cât și eforturile care se fac pentru ca instituția sanitară să fie una competitivă pe piața serviciilor medicale, adresându-le îndemnul de a fi parte a acestora pentru a putea răspunde la un nivel cât mai înalt, sigur și de calitate nevoilor de îngrijire a comunității.

Simpozionul a continuat cu sesiunea științifică, care a debutat cu expunerea doamnei dr. Andreea Hodorog, urmată de prezentarea lucrărilor elaborate de asistenții medicali din Spitalul Orășenesc Mioveni: as. med. pr. Ion Cristina, as. med. pr. Badea Denisa – CANCERUL DE COL UTERIN; as. med. pr. Matache Coca, as. med. pr. Popescu Alina – CANCERUL DE SÂN; as. med. pr. Pavel Mihaela – SINDROMUL COLONOLUI IRITABIL; as. med. pr. Nicolescu Magdalena – DIABETUL ZAHARAT ȘI COMPLICAȚIILE CARDIOVASCULARE; as. med. pr. Ristea Alina, as. med. pr. Cristescu Ioana – DEPRESIA, PERICOLUL ASCUNS AL FEMEII CONTEMPORANE; as. med. pr. Buică Maria Mihaela – HIPERTIROIDISMUL LA FEMEI ÎN LUMEA; as. med. pr. Dumitru Luiza – INCONTINENȚA URINARĂ; as. med. pr. Stanciu Ioana- Andreea, as. med. pr. Costache Mihaela – BOALA ALZHEIMER; as. med. pr. Stroe Elena – OSTEOPOROZA, BOALA SILENȚIOASĂ DE CARE TREBUIE SĂ ȚINEM CONT; POLIARTRITA REUMATOIDĂ – as. med. pr. Rizescu Aura Iuliana. În manieră deja emblematică, Ordinul Asistenților Medicali Argeș și-a exprimat considerația pentru implicarea, eforturile și interesul profesional al celor care au pregătit lucrările științifice, înmânând acestora diplome de participare, alături de un buchet de flori, metaforă a respectului și recunoașterii activității de educație și perfecționare profesională destinată asistenților medicali.
Finalul evenimentului a trecut dincolo de comunitatea medicală către comunitatea locală, ajungând prin mesajul doamnei Estera Stămoiu, care a îndemnat participanții să fie vectori de comunicare și să ofere populației feminine cele două pliante pe care le-au primit, arătându-le în acest mod că sunt iubite și sănătatea lor contează, parafrazând cuvintele Maicii Tereza:

„Cu cât avem mai puțin, cu atât dăm mai mult. Pare absurd, dar aceasta e logica dragostei.”

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top