Expoziția internatională „Gulagul european”, la Memorialul Închisoarea Pitești

expo-gulagul-inchisoarea-pitesti-e1697543361298-696x500

Pe 21 octombrie, între orele 18:00 și 21:00, martorii direcți ai închisorilor comuniste vor întâlni publicul prezent la deschiderea expoziției internaționale „Gulagul european”, desfășurată la Memorialul Închisoarea Pitești.

Evenimentul va debuta la ora 18:00 cu o dezbatere despre sistemul de închisori comuniste din Europa, la care vor participa Łukasz Kamiński (istoric și curator al expoziției), Clara Mareș (istoric), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției).

De la ora 19:00, va fi proiectat documentarul artistic „Binecuvântată fii, închisoare!” (film centrat pe detenția feminină din perioada comunistă). Va fi prezent și va împărtăși cu publicul din experiența sa regizorul filmului, Nicolae Mărgineanu, cunoscut pentru filmele sale artistice și documentare bazate pe realitatea detenției politice.

După film, cei prezenți sunt invitați la o întâlnire inedită cu două supraviețuitoare ale detenției politice, Galina Răduleanu și Nina Moica.

Seara se va încheia cu vizitarea expoziției internaționale și a Memorialului Închisoarea Pitești.

Rezultat al unei ample colaborări între diverse instituții reunite de Platforma Europeană a Memoriei și Conștiinței, expoziția internațională „Gulagul european” își propune să facă lumină asupra narațiunii, adesea trecută cu vederea, a rețelei de lagăre de tip sovietic care a fost creată în Europa Centrală și de Est după cel de-Al Doilea Război Mondial. Memorialul Închisoarea Pitești a contribuit la expoziție cu informații despre sistemul carceral din perioada comunistă în România.

Alcătuită din mai multe panouri care analizează diferite aspecte ale sistemelor de Gulag sovietice și europene, expoziția examinează contextul istoric și impactul acestor lagăre, atrăgând astfel atenția asupra acestui aspect semnificativ al istoriei europene, cu atât mai important astăzi, în perspectiva geopolitică actuală.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top