Expoziție inedită de fotografie la Memorialul Închisoarea Pitești

RUGA-SPRE-LUMINA-e1676281240889-696x596

După 30 de ani trăiți la Paris, Marius Sminchișe revine în România pentru un al treilea proiect fotografic legat de Argeș: „Rugă spre lumină”, ce va avea vernisajul la Memorialul Închisoarea Pitești joi, 16 februarie, de la ora 15:30.

Expoziția fotografică are în centru Închisoarea Pitești, într-o viziune inedită a artistului – puterea și seninătatea rugăciunii în închisoare. Invitatul special al vernisajului este Sergiu Rizescu, fost deținut politic (inclusiv la Închisoarea Pitești) și președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Printre invitați se află Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și fotograful Mircea Maieru, administrator și ambasador al grupului de fotografie „Canon Fan Group Romania”.

„Am transpus în aceste fotografii tot ce inima a bătut, tot ce ochiul a lăcrimat, tot ce sufletul a simțit. Am căutat să trăim în lumina de atunci, în austeritatea existentă. Am refuzat scenele de durere căutând rugăciunea… toate acestea neîmbrăcate, fără cosmetica culorii, în decența frumuseții monocromatice, să se arate privitorului în cea mai înaltă rugă spre LUMINĂ!”, spune Marius Sminchișe.

Expoziția „Rugă spre lumină” va rămâne la Memorialului Închisoarea Pitești în perioada 16 februarie – 5 martie 2023.

Marius Sminchișe este născut în Câmpulungul Muscelului (cum se exprimă el), rac sensibil și echilibrat, ambițios și pasionat. În 1991 ajunge pentru prima dată la Paris, ca mai apoi din anul 1999 să se ancoreze definitiv în viața pariziană. După o operație de hernie de disc, perioada obligatorie a celor 3 luni de refacere îi dă timpul să se regăsească și să redescopere fotografia cu un bridge Sony. Trece în câteva luni la un Canon semiprofesionist și de aici mai departe pornește povestea în lumea fotografiei pe care Marius Sminchișe ne-o dăruiește cu generozitate zi de zi: participarea cu lucrări în expoziții la Salonul Foto Paris, interviul și fotografia de copertă al primului număr din noiembrie 2016 al revistei italiene de specialitate Fotoperpassione Magazine.

Pătrunde discret și convingător în lumea artei fotografice, portofoliul său îmbogățindu-se cu fotografie de modă (de altfel, modelul Océane Nicolas, descoperirea lui Vincent Mac Doom la Le plus grand Salon de la mode parisienne 2018, îl proclamă drept fotograful ei preferat), fotografie de design interior (Maison Esprit Boudoir) și numeroase proiecte fotografice tematice. Începând din februarie 2018, fotografiile sale sunt prezente de-a lungul anilor în prestigioasa galerie de portrete de la EYE – PHOTO Magazine, ultima participare fiind în noiembrie 2022.

În 2016, deși deja cetățean francez, mușceleanul nu se dezminte de locurile natale (nu s-a gândit niciodată să renunțe la cetățenia română), aducând în atenția publicului proiectul fotografic de suflet „Pe Argeș în jos”. În septembrie 2016 organizează expoziția personală „Echilibru”, în care fotografiile ni se dezvăluie armonios, o multiplicare a eului său iscoditor, echilibrat, o metaforă care-i asigură confirmarea în lumea artei fotografice. Iubește alb-negrul în care emoțiile devin mai puternice decât în culoare, se joacă în lumină cu lumina pentru a scoate în evidență textura și exersează în orice cadru simplitatea care dă poezie și unei pietre.

Memorialul Închisoarea Pitești este un muzeu memorial privat aflat în interiorul fostului penitenciar Pitești, activ între 1941-1977. Memorialul se poate vizita de joi până duminică, între orele 11:00-18:00 și găzduiește o expoziție ce explorează istoria regimului comunist în România, cu accent pe Fenomenul sau Experimentul Pitești – o formă de tortură fizică și psihologică sistematică aplicată studenților anticomuniști – între 1949-1951.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!