Guvernul a adoptat OUG privind amnistia fiscală pentru datoriile la CASS

Guvernul a adoptat astăzi ordonanţa de urgenţă prin care românii care în perioada 2015 – 2017 au obţinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară vor fi scutiţi de la plata obligatorie a contribuţiei la sănătate (CASS).

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat la începutul şedinţei de guvern că prin această măsură vor fi eliminate inechităţi pentru aproximativ 600 de mii de români.

„Acordăm facilitatea persoanelor care au obținut în perioada 2015-2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe țară sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie să nu plătească decât opțional asigurări sociale de sănătate. Practic, extindem facilitatea aplicată cu 1 ianuarie 2018 și prevăzută în Codul Fiscal pentru această categorie de contribuabili anulând obligativitatea de plata a contribuției de asigurări de sănătate.
Vom elimina inechități pentru aproximativ 600 de mii de români, pentru că, așa cum am mai spus, Guvernul este preocupat că orice obligație fiscală a contribuabilului să fie proporțională cu veniturile obținute”,

a declarat Dăncilă.

Fiind întrebat ce se întâmplă cu persoanele care au obținut venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară și care au plătit deja CASS, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a precizat că aceștia își pot recupera banii dacă depun o cerere, fie online, fie la ghișeele ANAF, prin care solicită înapoierea sumelor achitate.

„Aceste sume se pot recupera în baza unei solicitări depuse prin spațiul virtual sau printr-o cerere scrisă depusă la Fisc. Sumele se pot cere sau se poate opta să rămână statului în compensare pentru contribuțiile viitoare”,

a spus Eugen Teodorovici.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top