O OPORTUNITATE PENTRU SENIORI

b_800_600_0_00_images_banner1_batrani_18

Inițiat în România în luna martie 2024, proiectul-pilot „Conectăm generații în lumea digitală“ este un demers susținut de Fundația Vodafone România, prin programul „Hi Digital“ și derulat de Fundația Regală Margareta a României.

Din dorința de a nu lăsa pe nimeni în urmă în călătoria spre lumea digitală, Fundația Vodafone a avut această inițiativă europeană, numită „Hi Digital“, care se desfășoară în mai multe țări: Anglia, Cehia, Irlanda, Luxemburg, Olanda și România și care presupune un concept de învățare non-formală, ce încurajează, include și inspiră persoanele vârstnice (de peste 60 de ani) să se integreze în lumea digitală, consolidându-și încrederea în ei înșiși, într-o societate tot mai tehnologizată.

În România acest lucru s-a impus cu necesitate, deoarece în anul 2023, potrivit Institutului Național de Satistică, 18,6% din persoanele cu vârsta între 55 și 74 de ani, nu au folosit internetul niciodată, în comparație cu numai 1,4% din persoanele tinere, cu vârsta între 16 și 34 de ani. Acest lucru este relevat și de analiza realizată de Digital Economy and Society Index 2022 (DESI), care prezintă țara noastră pe ultimul loc între țările Uniunii Europene, în ceea ce privește populația cu abilități digitale de bază – doar 28% față de 54%, cât este media Uniunii Europene.

  • Implementat de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș, la începutul primăverii, proiectul–pilot „Conectăm generații în lumea digitală“ s-a desfășurat pe o perioadă opt de luni, până la finalul lunii octombrie 2024. În această perioadă au fost organizate 10 ateliere, la care au participat, în total, 116 persoane vârstnice.

În Sala de Referințe electronice și Internet a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu“ Argeș, atelierele, susținute de cei doi traineri Gabriela Tomescu-Olteanu și Ioana Necula, au fost oferite gratuit, spre informarea generală a argeșenilor de peste 60 de ani.

Tema acestor prezentări a fost „Utilizarea telefonului mobil (smartphone) și a aplicațiilor acestora“. Totodată, li s-au detaliat participanților pericolele care există în mediul online, dar și modalitățile prin care acestea pot fi contracarate, protejându-și astfel datele personale.

Cu un carater interactiv, desfășurate într-o atmosferă caldă, atelierele au reunit persoane care au activat în diferite domenii de activitate, care dețin o bogată experiență de viață și care au răspuns invitației noastre de a descoperi mai multe modalități de utilizare a telefonului mobil.

Aici, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș ei au descoperit lucruri noi, au avut ocazia să se cunoască, să lege prietenii și să-și descopere pasiuni comune.

Fiind singura bibliotecă din țară, care a accesat și a implementat acest proiect-pilot, vom continua și în anul 2025, astfel încât să oferim o oportunitate binemeritată persoanelor vârstnice din Argeș.

(Gabriela Tomescu-Olteanu)

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!