Plângerea și suspinele lui Calinic Argeșeanul! Citiți până la capăt! Mulțumesc!
„În cei 80 de ani, am avut prilejul să îndur mai multe neputințe trupești și sufletești. Când aveam vârsta până în 30 de ani, am avut suferințe le ficat. Muncă multă și supărări pe măsură. Am fost tratat de medici specialiști. Mai târziu mi-am rupt piciorul stâng, fiind stareț la Cernica, spre bucuria unora…asta fiind în toamna anului 1981.
După o vreme, dorind să devin un campion al postului și abstinenței, n-am băut apă, nicio picătură, deși medicul mă avertiza că voi ajunge deshidratat și voi face piatră la rinichi. N-am băgat în seamă sfatul medicului. Am făcut pietre la rinichi și am fost operat, în anul 2000, în octombrie la Viena, de chirurgul iscusit Othmar Zechner, apoi operația pe inimă, la Clinica Polisano din Sibiu, de mâna și sufletul de aur al chirurgului Costache Victor. A urmat proteza la coloana vertebrală, operată de chirurgul iscusit Ștefan Mindea, de la Tomis. Iar la 80 de ani, fix, la 6 iunie 2024, am fost operat la Spitalul Floreasca din București, de către chirurgul Răzvan Ene. Toți au fost o mângâiere pentru viața mea, fără să uit nici pe chirurgul Adrian Barbilian, de la Spitalul Militar din București, care m-a operat tot la piciorul stâng.
După cum vedeți sunt cârpit sau peticit de medicina binecuvântată de Domnul Dumnezeu. Când se schimbă vremea, nu este cazul să vă spun ce dureri mă cuprind. Să vă ferească Domnul Dumnezeu! Spun asta cu bucurie! Mai ales că am rugat pe Domnul Dumnezeu să-mi îngăduie dureri, dar mai puține. Am „negociat” că nu pot îndura dureri prea mari. Până atunci m-am învățat să rabd! Iată că m-am plâns! Mă simt mai bine! Am învățat că „bolile și împrejurările neplăcute ne sunt trimise spre folosul nostru sufletesc și, mai întâi de toate, spre smerirea noastră și pentru ca noi să ne ducem viața cu mai multă băgare de seamă și chibzuință”, după cum ne învață Sfântul Ambrozie.
Așadar, trebuie, ca și Eminescu să ne „învățăm a muri”, că până la urmă ne isprăvim călătoria în această frumusețe a lumii văzute, iar încercările ca și bolile, ne pregătesc o călătorie sigură spre Împărăția Cerurilor, unde este Patria noastră cea veșnică!” (Calinic Argeșeanul)