Președintele COAL Argeș explică propunerea mediului de afaceri argeșean pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor

Liviu-Nicolae

Haosul din domeniul energiei generat de întârzierea emiterii facturilor către consumatori, precum și majorarea prețurilor la energie și gaze naturale ar putea lua sfârșit de luna viitoare. Conform unei declarații a vicepreședintelui ANRE, prețul gazelor naturale ar putea fi sub cel plafonat, începând din luna aprilie.

Cum este posibil?

O scădere a prețului este preconizată de specialiști, după ce producția internă de gaze naturale ar putea acoperi mai mult din consumul populației, față de anul trecut, iar tarifele externe, urmând să scadă. Astfel, și prețul gazelor naturale din facturile românilor ar putea fi sub cel plafonat, de 31 de bani pe metrul cub. „Da, ar putea scădea, sunt premise să scadă„, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

Având în vedere că anul trecut în martie când a apărut ordonanța 27, o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 de lei/MWh prevăzute în ordonanță, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit.

În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. În plus, dacă ne uităm la prețurile din piața europeană de gaze, vedem că prețurile sunt mai mici decât în urmă cu un an. A devenit un lucru aproape obișnuit în ultimele două luni să vedem prețuri în jur de 50 de euro/MWh, ceea ce este mult, dacă comparăm cu prețurile de acum trei ani, dar este la jumătate dacă ne comparăm cu prețurile de acum un an.Toate aceste lucruri pot duce un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27 (plafoanele maxime de preț, de 0,31 sau 0,37 lei/kWh- n.r.)„, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, potrivit economica.net.

Totodată, omul de afaceri argeșean Liviu Nicolae, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Argeș (COAL) susține o propunere a mediului de afaceri argeșean menită să aducă o scădere a prețurilor în facturile lunare ale românilor, implicit o reducere a inflației care să producă o schimbare pozitivă în mediul economic.

Reducerea simțitoare a tarifului la energie și gaze  – soluția COAL Argeș pentru îmbunătățirea nivelului de trai  

Dacă prețul la energie s-ar plafona (fără pierderi pentru producători și distribuitori) la 0,68 ron/kWh indiferent de consum ,atât pentru persoane fizice cât și pentru juridice,inflația ar scădea in vara la o cifra iar economia românească ar reveni la nivelul anului 2021.Evident, prețul produselor alimentare și nealimentare ar scădea iar nivelul de trai poate fi unul îmbunătățit. Așa zisa plafonare a tarifelor la utilități (de fapt dublare)și întârzierea măsurilor de deblocare a mediului de afaceri începând cu trimestrul 3 din 2022, au dus inevitabil la reducerea incasarilor la bugetul statului și la împrumuturi nejustificat de mari care vor pune presiune pe generațiile viitoare.

Strategia națională de a reduce tariful la utilități (energie și gaze naturale )la nivelul anului 2020, atât la persoanele fizice cât și la cele juridice ,indiferent de consum ,este solutia salvatoare care va creste nivelul de trai al angajaților și va porni motoarele economiei românești.”, ne-a declarat omul de afaceri și președintele COAL Argeș, Liviu Nicolae.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top