„RĂZBOIUL SPIONILOR” LA MEMORIALUL ÎNCHISOAREA PITEȘTI

PROMO_RAZBOIUL_SPIONILOR_

Memorialul Închisoarea Pitești va găzdui joi, 6 aprilie, de la ora 17.00, lansarea volumului „Războiul spionilor: acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului”, de Lucian Vasile, publicat recent la Editura Corint.

Alături de autor, la eveniment va participa Sergiu Rizescu, fost deținut politic, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Discuția va fi moderată de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului. Lansarea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Memorialului.

„Puțini știu că închisoarea Pitești a devenit temniță pentru persoane acuzate de spionaj în perioada comunistă. Spionaj pentru state din Vest, legături cu persoane străine, cetățenie străină sau studii în școli din Vest erau câteva dintre diversele motive pentru care atât bărbații cât și femeile puteau deveni deținuți politic la Penitenciarul din Pitești. Lucian Vasile s-a concentrat în mod special pe figurile unor astfel de persoane în cercetarea sa din ultimii ani, descoperind povești de viață fascinante, aventuri parcă desprinse din filme, destine eroice, dar și dramatice”, spun organizatorii într-un comunicat remis redacției noastre.

Evenimentul editorial va include o sesiune de întrebări și autografe, cartea fiind disponibilă pentru cei care doresc să o achiziționeze.

„Oameni care au luptat până în pânzele albe sau care au fost prinși în bătăliile celor pe care îi iubeau. Agenți secreți și femei îndrăgostite, tineri idealiști și părinți care au sacrificat totul pentru a-și proteja copiii, trădări, speranțe și deziluzii. Sunt niște povești atât de spectaculoase și de dramatice, încât par rodul imaginației. A fost, de fapt, realitatea tragică”, spune un fragment ce se regăsește printre rândurile semnate de Lucian Vasile.

Intrarea la eveniment este gratuită.

𝐋𝐔𝐂𝐈𝐀𝐍 𝐕𝐀𝐒𝐈𝐋𝐄 s-a născut în 1989, la Ploiești. Este absolvent al programelor de licență și masterat ale Facultății de Istorie din cadrul Universității București, perioadă în care a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, și doctor în istorie cu o teză despre „Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil”, susținută la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 2013 a fondat Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), ONG care derulează proiecte educaționale, editoriale și de cercetare dedicate în special istoriei ploieștene. Sub egida AEDU, publică articole pe platforma online RepublicaPloiesti.net și organizează de peste zece ani tururi istorice în Ploiești. Între 2013 și 2019 a fost cercetător în cadrul Fundației Memorialul Închisoarea Pitești. Din 2014 este expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Domenii de interes: istoria comunismului românesc, acțiunile de spionaj și exilul românesc postbelic, istoria orașului Ploiești. Dintre volumele publicate recent: Cârciumi, gloanțe și palate. 12 istorii ploieștene (editor), AEDU, Ploiești, 2021; Cei pe care i-am uitat. Represiunea comunistă la Ploiești, AEDU, Ploiești, 2020; Memorialul Închisoarea Pitești (coautor), Editura Manu Scris, Pitești, 2018; Ploiești în Al Doilea Război Mondial. Ploiești during World War Two, AEDU, București, 2018. (A.N)

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!