SENATORUL DĂNUȚ BICA, ÎNGRIJORAT DE RAPIDITATEA ȘI AGRESIVITATEA RĂSPÂNDIRII GRIPEI SEZONIERE

11cdb0c5719af9bf49259fab5eb14dd4_L

După pandemia de Covid-19, gripa sezonieră face ravagii în România. Forme destul de agresive a băgat mulți români în spitale, însă mai grav este că cel mai rău afectați sunt copiii. Experții spun că modalitățile de apărare împotriva virusului Covid-19 au slăbit imunitatea la gripa sezonieră. Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, este îngrijorat de această situație și a solicitat informații, de la ministrul Sănătății, cu privire la desfășurarea campaniei de vaccinare antigripală în România, în sezonul 2022-2023.

Stimate domnule Ministru,

În ultimii trei ani, dezbaterile cu privire la eficiența și eficacitatea vaccinurilor utilizate împotriva COVID-19 au constituit o temă de interes major pentru agenda publică. În această situație, o problemă importantă creată de pandemia de coronavirus și de unele măsuri luate ca răspuns la aceasta o reprezintă reducerea ratei de vaccinare pentru alte tipuri de boli transmisibile.

Gripa este o afecțiune gravă, care poate duce la spitalizare și, uneori, chiar la deces. Fiecare sezon de gripă este diferit, iar pentru persoanele din anumite categorii de risc, unele tulpini de virusuri gripale pot fi la fel de periculoase ca diferitele variante de SARS-CoV-2. În acest context, vaccinul antigripal, administrat anual, oferă cea mai eficientă protecție împotriva gripei sezoniere și reduce semnificativ răspândirea virusurilor din această categorie. Vaccinarea conduce la scăderea numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medic, concediilor medicale și învoirilor de la școală, precum și al internărilor. În consecință, în perioada rece, când riscul răspândirii gripei crește, asigurarea condițiilor optime pentru derularea campaniei de imunizare împotriva virusului gripal sezonier capătă o deosebită importanță.

Prin urmare, având în vedere că Ministerul Sănătății realizează în fiecare an proceduri de achiziție pentru vaccinul antigripal, vă solicit următoarele informații:

Câte doze de vaccin antigripal au fost contractate de Guvernul României pentru sezonul rece 2022-2023?
Câte doze de vaccin antigripal au fost achiziționate până la data de 1 decembrie 2022 la nivel național? Câte dintre acestea au fost livrate Direcției de Sănătate Publică Argeș?
Care este numărul persoanelor imunizate cu vaccinul antigripal până la data de 1 decembrie 2022 în România? Dar în județul Argeș?
În ce măsură au fost responsabilizați medicii de familie pentru a determina cât mai multe persoane, mai ales din categoriile de risc, să se imunizeze antigripal?
În situația în care se va impune majorarea numărului dozelor de vaccin antigripal peste cantitățile contractate, este posibil să se solicite furnizorului/furnizorilor suplimentarea livrărilor?

Solicit răspuns scris.

Dănuț Bica – senator PNL de Argeș

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top