Senatorul liberal Dan Bica – interesat de situația clădirii Biroului Vamal Pitești

Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, i-a adresat un set de întrebări ministrului Finanțelor legate de tergiversarea începerii lucrărilor de reabilitare a clădirii în care funcționează Vama Pitești. Stadiul de degradare al acesteia este extrem de avansat, iar senatorul Bica a adus în discuție acest subiect de nenumărate ori.

Stimate domnule Ministru,
Sediul Biroului Vamal de Interior Argeș, amplasat la cea mai importantă poartă de intrare în municipiul Pitești, cea dinspre Autostrada A1, se află în continuare într-o stare deplorabilă, cu aspect inestetic, având gresia care plachează scările și fațada desprinsă în foarte multe locuri, cabluri atârnate, iar terenul aferent este neîngrijit, fiind parțial acoperit cu gunoaie și vegetație sălbatică, crescută în dezordine. Totodată, vibrațiile produse de traficul greu de marfă, destul de intens în zonă, precum și un eventual cutremur de magnitudine ridicată, reprezintă pericole reale pentru imobilul ce se deteriorează într-un ritm rapid, provocând îngrijorare și disconfort în rândul salariaților și clienților instituției.
Starea avansată de degradare în care se găsește sediul Biroului Vamal de Interior Argeș este cunoscută de mulți ani, însă aceasta a fost adusă în atenția opiniei publice din întreaga țară în luna ianuarie 2022, când mai multe posturi naționale de televiziune au prezentat condițiile inadmisibile în care trebuie să lucreze personalul și să aștepte conducătorii camioanelor cu marfă. Astfel, deși este un birou vamal extrem de aglomerat, prin care trec zilnic și așteaptă deseori ore în șir un număr mare de oameni, la dispoziția acestora nu exista la momentul respectiv niciun punct sanitar funcțional, iar angajații îi invitau pe cei care aveau nevoie de toaletă să meargă în spatele unei clădiri, zonă în care, conform imaginilor prezentate, mizeria era de nedescris.
Drept urmare a celor prezentate anterior, începând din anul 2017 am adresat miniștrilor finanțelor mai multe întrebări pe această temă, solicitând să mi se comunice care este stadiul derulării procedurilor legale pentru implementarea proiectului de reabilitare a sediului Biroului Vamal de Interior Argeș, când vor demara lucrările de execuție aferente și care este termenul stabilit pentru finalizarea acestora. Revenirea cu o nouă întrebare cu același subiect este motivată de faptul că prin răspunsurile la întrebările din anii precedenți am primit doar informații referitoare la parcurgerea extrem de lentă a etapelor necesare elaborării, revizuirii, completării, modificării, verificării și avizării documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții ,,Reabilitarea sediului Biroului Vamal de Interior Argeș”, care a fost plimbată timp de peste șase ani între Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești, Autoritatea Vamală Română – Direcția Regională Vamală Craiova și proiectant, timp în care clădirile ce fac obiectul proiectului respectiv au continuat să se deterioreze.
În concluzie, având în vedere riscurile pe care le prezintă clădirea și spațiile adiacente ale sediului Biroului Vamal de Interior Argeș pentru viața și sănătatea oamenilor care intră în contact cu această instituție, vă rog să dispuneți toate măsurile care se impun pentru urgentarea implementării acestui proiect și vă solicit următoarele informații:
1. Care este specificul lucrărilor ce se vor realiza în cadrul obiectivului de investiții ,,Reabilitarea Biroului Vamal de Interior Argeș”? Care este termenul stabilit pentru finalizarea acestora și valoarea totală a contractului?
2. Care a fost, la finalul lunii februarie 2024, stadiul implementării proiectului?
3. Care sunt motivele pentru care demararea lucrărilor de reabilitare bate pasul pe loc de aproape 11 ani?
Solicit răspuns scris.” –
se arată în interpelarea formulată de senatorul PNL Arges, Dan Bica.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top